Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Kuksu nabízejí unikátní audiovizuální prohlídky, návštěvníci se stanou součástí příběhu

Galerie barokních loutek v Kuksu nabízí svým návštěvníkům nově netradiční zážitek. Návštěvníci tu dostanou sluchátka, ve kterých poslouchají speciální efekty, dramatické vyprávění a hudbu. Díky tomu získají autentický pocit, že jsou součástí příběhu, který se právě odehrává.

Galerie loutek Jiřího Nachlingera v kukském Comoedien-Hausu čítá přes padesát vyřezávaných marionet. Lidé si tu mohou prohlédnout loutky, které vznikly podle Braunových sochařských předloh ctností a neřestí.

Nově je teď výstava interaktivní. Vytvořili tu speciální audiovizuální program, který diváky vtáhne do děje. Unikátní program vznikl technikou binaurálního nahrávání zvuku, které dokáže simulovat prostor podobně jako technika 3D v obraze.

Binaurální nahrávky vznikají tak, že se zvuk nahrává pomocí umělé hlavy. Do uší figuríny se umístí dvojice mikrofonů. Mikrofony pak zachycují a zpracovávají zvuk přesně tak, jak by ho slyšely lidské uši. Při reprodukci přes sluchátka pak mozek dokáže nahraný zvuk zpracovávat podobně, jako ten reálný. Dokáže rozlišit směr, prostor, či umístění člověka v prostoru.

„Mikrofon má zavedené zvukové senzory a dokáže prostorově pracovat. Snímá zvuk totiž přesně tak, jak ho vnímá lidské ucho a tudíž divák, byť se v prostoru nic neděje, zažívá autentický pocit, že se tu příběh skutečně děje,“ vysvětluje režisérka projektu Veronika Poldauf Riedelbauchová pro Českou televizi.

Divák se tak například podvědomě otáčí za praskajícími schody. „Základem jsou ruchy. Bzučí moucha, slyšíte kolem sebe přicházejícího jelena nebo máte pocit řezby loutky,“ dodává režisérka. Během unikátní prohlídky návštěvníci zažijí příběh Kuksu jako alegorie světa. Zhruba třičtvrtěhodinový program mohou současně zažít pouze čtyři návštěvníci.

„Je-li loutka oživlým dřevem a barokní socha zkamenělým hereckým gestem, proč by nemohla ožít Braunova socha jako marioneta? A kde jinde než v Kuksu?“ ptá se muzikolog a zakladatel festivalu Theatrum Kuks Stanislav Bohadlo. Galerie loutek se v Kuksu otevřela teprve v loňském roce a připomíná počátky východočeského loutkářství.

Comoedien-Haus sídlí v památkově chráněném domu čp. 51 pod vinohradem. Kromě galerie s expozicí Braunova socha loutkou tu je zároveň i divadlo. Comoedien-Haus je také srdcem festivalu Theatrum Kuks, který má navázat na tradici Kuksu jako uměleckého centra, jakým bylo za dob hraběte Šporka.

Zároveň je Comoedien-Haus domovskou scénou souboru Geisslers Hofcomoedianten, který nabízí převážně komediální, lehce experimentální a trochu excentrickou show. „V roce 2008 vytvořil Jiří Nachlinger pro připravované absolventské představení režiséra Petra Haška nadživotní sochu-loutku ďábelského notáře podle Braunovy předlohy Fitzli-Putzliho, který už léta v Comoedien-Hausu v Kuksu „bydlí“. Odtud byl už jen krůček k oslovení řezbáře, sochaře a scénografa k vytvoření celého braunovského souboru velkých marionet,“ uvádí galerie ke vzniku expozice.  

„Celá naše expozice vybízí každého člověka k rozhodování mezi dobrem a zlem,“ říká na závěr Stanislav Bohadlo.  

Ohodnoť článek

Foto Galerie loutek Jiřího Nachlingera | Zdroj Galerie loutek Jiřího Nachlingera, Česká televize, Wikipedia

Štítky Kuks, Galerie loutek Jiřího Nachlingera, loutky, Braun, prohlídka, výlet, galerie, socha, Stanislav Bohadlo, Theatrum Kuks, Jiří Nachlinger, Česká televize, sluchátka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Kuksu nabízejí unikátní audiovizuální prohlídky, návštěvníci se stanou součástí příběhu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.