Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Broumov chce být Evropským hlavním městem kultury

Broumov usiluje o titul Evropské hlavní město kultury roku 2028. Město chce podat přihlášku během příštího roku. Zda uspělo, bude jasné v roce 2023. V minulých letech získala prestižní kulturní titul dvě česká města, Praha a Plzeň.

„Broumov má před sebou možnost sehrát důležitou roli v kraji, kterému se pomocí rozvoje kulturních a kreativních odvětví podaří změnit svou image a zvýšit kvalitu života obyvatel. Vytvořit nová pracovní místa a být například i atraktivním územím pro investory. Kandidatura Broumova na hlavní evropské město kultury tak posílí značku regionu jako kraje podporujícího a rozvíjejícího kulturu. Město má naši plnou podporu,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro kulturu Martina Berdychová (Východočeši).

Titul Evropské hlavní město kultury každoročně propůjčuje Evropská unie vybraným evropským městům. Pro každý rok jsou vybrané dva členské státy, které budou nositelé titulu – v roce 2028 to bude Česká republika a Francie. Vybraná města pak mohou v celosvětovém měřítku představit svůj kulturní potenciál a přínos kultury pro společnost a ekonomiku daného místa.

Broumov nyní zpracovává přihlášku, o postupu do druhého kola následně rozhodně odborná porota. Pokud Broumov postoupí, chce s ním vedení Královéhradeckého kraje uzavřít memorandum o spolupráci. Jestli se Broumov stane Evropským hlavním městem kultury pro rok 2028 bude jasné v roce 2023. Město pak bude mít necelé čtyři roky na přípravu pro rok, kdy ponese prestižní kulturní titul. S přípravami má pomoci nově založený Nadační fond Broumov.

Titul Evropské hlavní město kultury je každoročně udělován již více než 35 let. Prestižní titul v historii získala dvě česká města. Poprvé byla v roce 2000 vybranou kulturní metropolí Evropy Praha, podruhé o patnáct let později se jí stala Plzeň.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Vzdělávací a kulturní centrum Broumov

Štítky Broumov, Evropské město kultury, ocenění, přihláška, kultura, Evropské hlavní město kultury, hlavní město, Praha, Plzeň, Martina Berdychová, Evropská unie, Východočeši, Francie, Česko, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Broumov chce být Evropským hlavním městem kultury  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.