Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Řidiči pozor, jízda na mokré silnici je nebezpečnější než na sněhu

Zatímco při námraze a sněhu býváme za volantem opatrnější a přizpůsobíme rychlost jízdy podmínkám na silnici, o mokré vozovce se totéž říct zdaleka nedá. Jenže na vodě to klouže dvakrát tolik, co na suché silnici. Své o tom ví osmnáctiletý řidič, který u Oseku otočil auto na střechu.

Dopravní experti upozorňují, že nejnebezpečnější je období, kdy se teploty pohybují kolem nuly a lehce nad nulou. Silnice může místy namrzat, ale není to vidět. Jízda na mokré silnici ale může být nebezpečná i bez námrazy. Povrch mokré silnice se totiž smeká dvakrát tolik než suchá vozovka.

Při jízdě na mokré silnici bychom měli zpomalit – pneumatiky pak mají lepší trakci a kontakt s vozovkou. Důležité je také udržovat dostatečnou vzdálenost od dalších aut a neustále předvídat situaci. Jedna z hlavních zásad při jízdě na mokré silnici zní: brzdit před zatáčkou, nikoliv v jejím průběhu, protože byste mohli dostat smyk, stejně jako osmnáctiletý řidič Hondy Civic. Ten se vyboural v sobotu po poledni na trase Sobotka – Dolní Bousov.

„Řidič patrně nepřizpůsobil rychlost jízdy mokré vozovce a při průjezdu pravotočivou zatáčkou dostal smyk, narazil do betonového mostku při levém okraji silnice, od kterého byl odražen do pravého silničního příkopu, kde se auto převrátilo na střechu,“ popsala policejní mluvčí Iva Kormošová. Řidič i o rok mladší spolujezdkyně byli převezeni do nemocnice.

Na to, jak je v těchto dnech důležité předvídat situaci na silnici upozorňuje i policejní mluvčí Lucie Konečná. „Když nebudeme pořádně vnímat chování svého automobilu nebo nepřizpůsobíme jízdu tomuto riziku, nejspíš si problému všimneme, až když bude pozdě,“ upozorňuje mluvčí.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky policie, nehoda, ledovka, déšť, silnice, Osek, Lucie Konečná, Honda Civic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řidiči pozor, jízda na mokré silnici je nebezpečnější než na sněhu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.