Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Řidiči pozor, jízda na namrzlé silnici má svá specifika, varují policisté

S námrazou a sněhem na silnicích se budeme potýkat stále častěji, koneckonců v zimních měsících to není nic překvapivého. Přesto dokážou podmínky na silnicích řadu řidičů překvapit. Své o tom ví řidič z Trutnovska.

Zimní počasí zaskočilo například třiatřicetiletého řidiče z Trutnovska, který včera havaroval mezi Špindlerovým Mlýnem a Špindlerovkou. „Řidič zřejmě nepřizpůsobil rychlost své jízdy při projíždění pravotočivé zatáčky. Dostal smyk a narazil do kamenného mostu. Škodu policisté vyčíslili na 120 tisíc korun,“ popisuje policejní mluvčí Lucie Konečná.

Policisté upozorňují, že na zimních cestách je naprosto klíčový typ pneumatik a styl jízdy. „Sníh nebo námraza na vozovce oproti suchému asfaltu výrazně snižují trakci pneumatik, a to i zimních. Samozřejmostí je, že asfalt souvisle pokrytý ledem, je mnohem záludnější i než souvislá vrstva vody v létě. Led můžeme čekat i pod souvislou vrstvou sněhu. Když nebudeme pořádně vnímat chování svého automobilu nebo nepřizpůsobíme jízdu tomuto riziku, nejspíš si toho všimneme, až když bude pozdě,“ upozorňuje mluvčí.

Velmi důležité je také předvídat situaci. Zvlášť v zimě, kdy se podmínky na silnici mohou velmi rychle měnit. „Nejznámější a zároveň největší hrozbou jsou mosty, na nichž namrzá asfalt dřív než ve volném terénu. Může za to zpravidla větší vlhkost na mostu a v jeho okolí a pak také prostý fakt, že mostovka není tepelně izolovaná půdou,“ říká mluvčí a dodává, že podobné nebezpečí jako mosty skýtá silnice v lese nebo v místech, která leží dlouhodobě ve stínu. Ve volném terénu nás zase může překvapit navátý sníh na silnici.

Hodnocení článku je 38 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky policie, nehoda, ledovka, sníh, silnice, okres Trutnov, Lucie Konečná, Špindlerův Mlýn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řidiči pozor, jízda na namrzlé silnici má svá specifika, varují policisté  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.