Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Protikoronová opatření snížila počet aut na silnicích. Experti varují před ztrátou ostražitosti

S postupným zpřísňováním opatření proti koronaviru v Česku slábne i automobilový provoz. V současnosti je o třetinu nižší než před měsícem. Z policejních statistik vyplývá, že klesl i počet dopravních nehod.

Aut jezdilo málo také v období nejpřísnějších opatření na jaře. Intenzita provozu na silnicích byla oproti tomu běžnému zhruba poloviční. V tomto období začala doprava klesat už v první polovině října. Každým týdnem klesá v průměru o desetinu.

Má to své opodstatnění. Čím dál více lidí pracuje z domova, zavřely se restaurace, obchody nebo zábavní centra, kam lidé jezdili auty. Pokud budou protikoronavirová opatření zpřísňována i nadále, provoz na silnicích opět zeslábne.

Slábnoucí provoz má i svá negativa

Díky tomu, že je na silnicích méně aut sice klesá nehodovost, ale řidiči mohou podle expertů na volnějších silnicích ztrácet ostražitost. Tím se zvyšuje riziko závažných dopravních nehod.

To se potvrdilo už během jarního nouzového stavu. Podle statistik Centra pro dopravní výzkum se i přes snížení dopravy podíl usmrcených na počet nehod zvýšil o dvaadvacet procent.

Méně lidí jezdí i vlaky a autobusy

Oslabení provozu zaznamenali také dopravci. Počet cestujících se u nich v posledních dnech snížil o vysoké desítky procent. Méně než polovinu oproti běžnému počtu. Dopravci proto zrušili desítky dálkových i lokálních spojů.

ČTĚTE TAKÉ: České dráhy omezí provoz vlaků. Dotkne se to i spojů mezi Hradcem a Prahou

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky auto, provoz, expert, nouzový stav, opatření, koronavirus, silnice, Česko, České dráhy, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Protikoronová opatření snížila počet aut na silnicích. Experti varují před ztrátou ostražitosti  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.