Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V Peci pod Sněžkou skončila výstavba terminálu, fungovat má od prosince

Výstavba dopravního terminálu v Peci pod Sněžkou za více než 167 milionů korun bez DPH skončila. Začít by měl fungovat v prosinci, řekl místostarosta horského střediska Zdeněk Virt. Investorem je město Pec pod Sněžkou. Terminál bude sloužit pro parkování osobních automobilů a jako autobusový terminál s odstavným stáním pro autobusy. Stavba vznikala od léta 2018.

"Stavba skončila, začalo kolaudační řízení a bude se ladit parkovací systém. Do konce října bychom chtěli mít vybraného provozovatele, který by se staral také o asi 800 parkovacích míst na městských parkovištích. V listopadu to bude přebírat a v prosinci začne zkušební provoz," řekl Virt.

Město si vzalo na stavbu úvěr ve výši 130 milionů korun, který chce splácet hlavně z provozu lanové dráhy na Sněžku. Doba splatnosti je 18 let. "První splátky jsme začali splácet letos," řekl Virt.

Díky terminálu se částečně vyřeší dopravní situace v centru města

Terminál by měl přispět k vyřešení komplikované dopravní situace v centru Pece. V terminálu se budou soustředit všechny autobusové linky a vnitřní doprava, včetně parkujících aut, v zimě vícedenních a v létě jednodenních návštěvníků. Na uvolněných parkovištích v centru město chce město do budoucna vybudovat odpočinkové zóny.

Režim parkování v Peci bude podle zástupců radnice takový, že v zimě jednodenní návštěvníci zaparkují na stávajících parkovištích pod sjezdovkami a vícedenní odstaví auta v parkovacím domě navazujícím na terminál, přičemž do ubytování je rozvezou boudaři, případně se dostanou do centra skibusy či individuálně taxíky.

Pec zvažuje i zavedení MHD

"Uvidíme, jak se to bude v prvních dvou letech vyvíjet a podle toho se zařídíme. Uvažujeme o městské hromadné dopravě, která by po Peci návštěvníky rozvážela. Už tuto zimní sezonu by tedy měly zmizet dlouhé fronty parkujících aut podél vody. V létě většina vícedenních rekreantů dojede k boudám, téměř každá má parkoviště, proto přes léto bude terminál určen pro jednodenní návštěvníky," řekl Virt.

V současnosti je v Peci pod Sněžkou na stávajících parkovištích více než tisícovka parkovacích míst, z nichž téměř 300 je v soukromých rukou, zbytek patří městu, které vlastní také víc než 100 parkovacích stání v ulicích. Vysoutěžený provozovatel terminálu s parkovacích domem bude mít současně na starosti i místa na městských parkovištích. "Tržby z parkování bude inkasovat město a zpětně bude hradit provozovateli náklady a podíl na zisku," řekl Virt.

Terminál pojme přes 450 aut

Terminál se třemi nadzemními a dvěma podzemními podlažími včetně zázemí s kapacitu více než 450 vozů vznikl na ploše parkoviště vedle čerpací stanice a bude hlavním dopravním uzlem města. Součástí novostavby budou toalety, vytápěná čekárna a překladiště. Provoz bude automatický, systém načte značky aut a těm, kteří mají zaplaceno, se závora otevře. Stavba je severovýchodní částí zapuštěna do svahu, jihovýchodní část navazuje na hlavní příjezdovou silnici do centra střediska.

Autoři | Foto stavbaweb.cz

Štítky ČR, stavby, doprava, rekreace, Krkonoše, Pec pod Sněžkou, parkování, léto, zima, Sněžka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Peci pod Sněžkou skončila výstavba terminálu, fungovat má od prosince  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.