Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Bodový systém pro řidiče má doznat změn, závažnější přestupky budou postihovány přísněji

Místo současné sedmibodové škály, budou možná policisté a úřady ukládat za dopravní přestupky nově jen dva, čtyři a šest bodů. Návrh, který odsouhlasila vláda ještě projedná Parlament. Nový systém má platit od roku 2022.

V rámci nového bodového systému, by měli být přísněji postihováni řidiči za závažné přestupky. Za ně má hrozit až tříletý zákaz řízení. U menších prohřešků se naopak sankce sníží. Stále ale zůstane v platnost odebrání řidičského průkazu při dosažení 12 bodů.

Body budou udělovány podle závažnosti přestupků. Dvoubodová hranice zůstane například u překročení rychlosti o více než deset kilometrů za hodinu a méně než 20 km/h v obci a méně než 30 km/h mimo obec.

Nově bude lidem k dispozici jejich počet bodů v elektronické podobě.

U drobnějších prohřešků, jako je špatné parkování, porušení zákazu zastavení a stání, nerozsvícení světel, zapomenutí dokladů nebo překročení rychlosti do deseti km/h se má nově snížit maximální pokuta o 500 korun na 1500 korun.

Policie bude moci tyto přestupky řešit i domluvou. Naopak u těch nejzávažnějších přestupků může řidič přijít o řidičské oprávnění až na tři roky. Nejdelší doba zákazu řízení byla dosud dva roky.

Horší přestupky se budou trestat vyšší pokutou

Současně se ale u přestupků, jako je třeba nepovolené vjetí na železniční přejezd, zvýší i pokuty z 5000 na 25.000 korun.

,,Za ty horší přestupky, jakými jsou projetí na červenou, ale zejména vjezd na železniční přejezd, ujetí od místa nehody nebo alkohol za volantem se zpřísňuje trest, a to zejména peněžitý. Naopak u banálních přestupků typu špatné parkování, nerozsvícená světla se nejen ustupuje úplně od udělování bodů, ale současně se i snižuje hranice pokut," řekl ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO)

Zvýší se i trest za telefonování za jízdy. Ze současných dvou na čtyři body.

,,Není to ale jen o bodovém systému, je to současně o dodržování bezpečné vzdálenosti. Zatímco dosud to bylo tak, že to mohli (policisté) pokutovat až v momentě, kdy nastala nehoda, tak v tuto chvíli je to tak, že se musí dodržovat bezpečná vzdálenost 30 nebo 50 metrů podle toho, o jaký typ vozidla se jedná," dodal ministr.

Řidičák na zkoušku

Novinkou má být také řidičský průkaz na zkoušku. Těm řidičům, kteří dosáhnou do dvou let od získání oprávnění na šest trestných bodů, bude hrozit zabavení průkazu.

Povinnost mít reflexní vestu

Zavedena bude povinnost řidiče nosit reflexní vestu při vystoupení z auta do silnice při nouzovém stání i v obci. Výslovně zakázáno bude také parkování na chodníku.

Na některých úsecích dálnic má být rychlost až 140 km/h

Ministerstvo navrhuje, aby se na určitých značených dálničních úsecích zvýšila maximální povolená rychlost na 140 km/h. Mělo by jít buď o úplně nově vybudované úseky, nebo o některé modernizované. „Nebude to nic úplně zásadního, nebude to rozeseto po celé České republice," řekl Havlíček. Dálnice podle něj musí být skutečně dobře koncipována.

V Česku začal bodový systém platit 1. července 2006. Za prvních deset let jeho fungování nasbíralo plný počet bodů 70.000 řidičů, což je zhruba procento všech registrovaných šoférů. Loni přišlo o řidičské oprávnění kvůli dosažení dvanácti bodů téměř 40.000 řidičů. Alespoň jeden trestný bod pak mělo skoro půl milionu šoférů.

Ohodnoť článek

Foto Luboš Vrabec

Štítky policie, přestupky, řidič, bodový systém, řidičský průkaz, Parlament České republiky, parkování, Karel Havlíček, Česko, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bodový systém pro řidiče má doznat změn, závažnější přestupky budou postihovány přísněji  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.