Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Uzavírka kvůli opravě železničního přejezdu v Pouchovské ulici zkomplikuje dopravu v Hradci. Správa železnic ale investuje i do oprav dalších přejezdů

Kvůli opravě železničního přejezdu na Pouchově, která proběhne od zítřejší 7. hodiny ranní, až do středeční 18. hodiny, budou muset řidiči po objízdných trasách. Ty budou značeny. Pozor bude potřeba dávat v ulici Vážní, kde bude větší provoz nákladní dopravy.

Oprava se dotkne i spojů MHD, konkrétně linek číslo 14 a 25. Po dobu uzavírky nebude v obou směrech obsluhována zastávka Centrálka.  

„Na přejezdu se bude opravovat gumopryžová přejezdová konstrukce, revizí projde také systém odvodnění,“ řekl mluvčí Správy železnic Marek Illiaš.

Železniční přejezdy je potřeba opravovat i kvůli zvyšování bezpečnosti na nich. Na to se vynakládají stále vyšší částky.  Při nehodách na železničních přejezdech totiž dojde ročně přibližně ke 160 srážkám, při kterých přijdou o život i desítky lidí.

Schválení dalších prostředků pro naši organizaci nám mimo jiné umožní urychlit přípravu investičních akcí, které mají za cíl vyšší zabezpečení mnoha desítek přejezdů. Celkem tak budeme letos investovat v této oblasti 1,36 miliardy korun. V trendu navyšování peněz na bezpečnost na přejezdech hodláme pokračovat, pro příští rok už počítáme s částkou 1,5 miliardy korun,“ řekl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.     

Na síti Správy železnic je 7789 křížení tratí se silnicemi s různým stupněm zabezpečení. Postupně se modernizují a tím se zvyšuje bezpečnosti silničního i železničního provozu. Prioritou jsou přejezdy, které jsou vyhodnoceny jako potencionálně rizikové.

V místech se doplňují výstražná světla, instalují se závory a nově se osazují LED diodami.

Loni investovala Správa železnic do zvýšení zabezpečení 130 přejezdů 1,1 miliardy korun. V letošním roce se zmodernizuje 142 úrovňových křížení za 1,36 miliardy korun. Příští rok se připravuje více než 170 akci na přejezdech, na kterých by se mělo proinvestovat více jak 1,5 miliardy korun.

Zároveň se významně urychlí doplnění závor na přejezdech na silnicích II. třídy. V současné době je z celkového počtu 565 přejezdů již světelným výstražným zařízením se závorami vybaveno 267 z nich.

V letošním roce dojde ke zvyšování bezpečnosti na přejezdech takto:

  • V 52 případech se doplní závory tam, kde bylo světelné výstražné zařízení bez závor.
  • V 70 případech dojde k zřízení světelného přejezdového zařízení namísto výstražných křížů.
  • Ve 49 případech dojde k instalaci LED osvětlení závor.
  • Ve 14 případech budou doplněny inteligentní kamery pro zaznamenávání přestupků.

Instalace moderních kamerových systémů je jedním z preventivních opatření. Záznamy z tohoto zařízení budou pomáhat Policii ČR ve správním řízení. V krajním případě může přijít neukázněný řidič o řidičský průkaz.

V Královéhradeckém kraji došlo loni v šesti srážkám s vlakem na železničních přejezdech. Zahynulo při nich šest lidí. Mezi nimi i čtyřčlenná rodina, která zemřela po srážce s rychlíkem na přejezdu v Černožicích loni v červnu. Za první pololetí tohoto roku, došlo už ke třem střetnutím. Jeden člověk zemřel, jeden byl zraněn.

Zlepšení na místech tragických srážek

Na příští rok bude zahájena modernizace křížení silnice třetí třídy s tratí Městec Králové – Chlumec nad Cidlinou v Běrunicích nedaleko Městce Králové. V minulosti se tu odehrálo celkem 6 nehod. Dva lidé při nich zemřeli a tři se zranili. Přejezd je už vybavený výstražnými kříži, které dostaly reflexní zvýraznění. Doplněno bylo i vodorovné dopravní značení. Nově se na něm vybuduje světelné zabezpečovací zařízení se závorami.

Velkou změnou projde i přejezd na silnici třetí třídy ve stanici Studénka, kde si nehoda kamionu s pendolinem vyžádala 3 úmrtí, 5 těžkých zranění a 11 lehkých zranění. Aktuálně jsou zde instalovány závory s upraveným sklápěním a LED zvýrazněním břeven. V roce 2022 by se tu měl začít budovat silniční podjezd, který tento přejezd nahradí. 

Náhrady přejezdů mimoúrovňovými kříženími
Pro období let 2021 až 2027 se plánuje také nahradit přejezdy na tranzitních železničních koridorech. V přípravě je 13 akcí na přejezdech s předpokladem nákladů více než 3,6 mld. Kč.

Přejezdy v kraji, kde došlo ke zvýšení bezpečnosti doplněním výstražných světel závorami

trať Hradec Králové- Turnov  silnice I.

trať Jaroměř – Trutnov, silnice II.

Přejezdy s kříži byly doplněny výstražnými světly a závorami

trať Hradec Králové – Jičín, silnice III. třídy

trať Hradec Králové – Turnov, silnice III. třídy

trať Choceň – Týniště nad Orlicí, silnice III. třídy

Ohodnoť článek

Foto youtube.com

Štítky Pouchov, oprava, uzavírka, objízdné trasy, závory, LED, železniční přejezd, silnice, Správa železniční dopravní cesty, Hradec Králové, Jiří Svoboda, Turnov, Městec Králové, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uzavírka kvůli opravě železničního přejezdu v Pouchovské ulici zkomplikuje dopravu v Hradci. Správa železnic ale investuje i do oprav dalších přejezdů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.