Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Žalobu proti vyvlastnění pozemku na trase D11 soud v Hradci zamítl

Hradecký krajský soud dnes zamítl žalobu Františka Kučery na zrušení vyvlastnění jeho bývalého pozemku u Jaroměře na Náchodsku. Parcela s plochou 1161 metrů čtverečních je v místech plánovaného dálničního sjezdu. Rozhodnutí je pravomocné.

Kučera, který je místopředsedou Vrchního soudu v Praze a zároveň i viceprezidentem Soudcovské unie, může podat mimořádný opravný prostředek, kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu v Brně. U vynesení verdiktu dnes nebyl přítomen.

,,Žaloba se zamítá, žádný z účastníků nemá právo na náhradu nákladů řízení," řekl předseda senátu Jan Rutsch. Kučera kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu podá , informovala Česká televize (ČT). Podle něj nemá vyvlastňovat úřad, ale soud. Vlastník má současně s vyvlastněním dostat tržní cenu pozemku.

,,Žalobce netvrdil, že by se nepostupovalo podle zákona, namítal, že zákon obecně je v rozporu s mezinárodními smlouvami a ústavou. Navrhl proto, aby soud přerušil probíhající soudní řízení a předložil příslušnou část zákona Ústavnímu soudu k posouzení, jestli je v souladu s ústavní pořádkem ČR," řekl mluvčí krajského soudu Jan Kulhánek.

Kučera se domáhal například i toho, aby soud rozhodnutí krajského úřadu o vyvlastnění zrušil a vyvlastňovací správní řízení bylo zastaveno. Dále upozornil i na údajnou podjatost úředníků, kteří v této věci rozhodovali. Námitku na systémovou podjatost ale soud zamítl jako nedůvodnou.

Podle Kučery důvod k vyvlastnění pozemku nebyl. Stát později údajně stavbu posunul mimo parcelu. Ani tuto námitku soud neuznal. ,,Podstatné na tom bylo to, že vyvlastnění probíhá na základě územního rozhodnutí, které počítalo, že stavba zasáhne do pozemku žalobce," řekl Kulhánek.

Kučera vede spor se státem také o ceně pozemku. Tvrdí, že mu dal za pozemek nejnižší možnou nabízenou částku, přibližně 30.000. Krajský soud v Hradci Králové by se tímto sporem měl začít zabývat ještě v letošním roce.

Dálnice D11 zatím končí v Hradci

Dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové až na státní hranici s Polskem patří k nejdéle budovaným silničním stavbám v republice. Stát začal budovat dálnici v roce 1978 a od roku 2017 dálnice končí v Hradci Králové.

V současné době se staví další dva úseky D11 z Hradce Králové do Smiřic a dál na Jaroměř. Původně se měly otevřít v červnu 2022. Podle nových předpokladů by mohlo být hotovo o půl roku dříve. „Na zrychlení stavby D11 se aktuálně připravuje podpis smluvního dodatku se zhotovitelem. Naší snahou je, aby byly oba aktuálně realizované úseky D11 zprovozněny již na konci příštího roku,“ řekl tiskový mluvčí ŘSD Jan Studecký. 

Nejprve se dokončí úsek ze Smiřic do Jaroměře, kde už probíhá pokládka asfaltu.

Čtete také:

Ohodnoť článek

Foto youtube.com

Štítky dálnice D11, žaloba, zamítnutí, soud, vyvlastnění, stavba, 2021, pozemek, Hradec Králové, František Kučera, Jaroměř, Krajský soud v Hradci Králové, okres Náchod, Nejvyšší správní soud České republiky, Česká televize, Vrchní soud v Praze, Soudcovská unie Č

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žalobu proti vyvlastnění pozemku na trase D11 soud v Hradci zamítl  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.