Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na dovolenou z letiště v Pardubicích bychom mohli už v létě

Pardubického letiště se dotkla koronavirová pandemie dost výrazně. Charterové lety přestaly létat. V době nouzového stavu se ale letiště stalo druhým nejdůležitějším k přepravě humanitárních letů do naší země. Co aktuálního se na něm děje a jak to vypadá s letní sezónou zjišťovala redakce Hradecké Drbny.

„Jsme v kontaktu se společnostmi SkyUp, RyanAir, Rossiya, Red Wings a bulharskými dopravci. Naší snahou je zachránit alespoň částečně letní sezónu a od zimního letového řádu najet na tradiční destinace, případně přidat jednu novou,“ říká mluvčí letiště v Pardubicích Mária Ministrová.  

To, že by po opatření ukončila některá ze společností lety konané z a do Pardubic, se zatím nestalo. Všichni potvrdili o spolupráci zájem. „Díky naší pomoci v nejtěžší době, jsme získali dobrý kredit u našich partnerů z řad leteckých společností ve světě,“ říká Ministrová.


Na letišti se pracuje jak to jde

Letiště využívá všechny možnosti, jako je přepážka v práci, dovolené, ošetřovné, home office a další. „Podporu čerpáme z programu Antivirus. Do 15.5. jsme zabezpečovali provoz nákladní přepravy a letadel všeobecného letectví (malá letadla) a nyní se připravujeme na znovuzahájení provozu,“ dodává Ministrová.

Znamená to tedy zavedení doporučovaných bezpečnostních hygienických opatření, jakými jsou plexiskla před přepážkami, nádoby s dezinfekcí na všech požadovaných místech, nálepky na zemi s doporučením dvoumetrového odstupu.

Autopark dostal asfaltový povrch

Velká pozornost je věnována i autoparku. „Odsunuli jsme výstavbu nového parkoviště před terminálem, musíme tedy zajistit kvalitní parkovací plochu standardní, kterou již máme,“ říká mluvčí. Celý prostor se vyčistil, zatravněná plocha byla vyasfaltována a na řadu přijde malování parkovacích míst.  

Létat by se mohlo už o prázdninách

Pravidelné charterové lety by mohly létat v červenci. To by mohly začít létat pravidelné linky  do Španělského Alicante, které provozuje RyanAir. Záleží ale na tom, jak se Španělsko otevře .Létat by se mohlo i do ukrajinského Kyjeva se SkyUp.

Letiště přišlo o velké peníze

O kolik peněz letiště přišlo, ukáží podle Ministrové až příští měsíce. „Máme předběžné kalkulace, které projednáváme s akcionáři.“ Vše bude záležet na tom, jaký provoz se podaří obnovit. Kolik letadel se ale vrátí, letiště zatím neví. „Žijeme vlastně s tímto adrenalinem již od konce roku 2018. Nejdříve armáda uzavřela letiště z důvodu opravy runwaye, poté byla uzemněna letadla typu Boeing Max a nyní koronavirus,“ říká Ministrová.

Vedení společnosti ale zůstává optimistické a věří, že si letiště již všechno vybralo a opět se vrátí do kladných čísel, jako bylo ještě v září 2018.
 

Ohodnoť článek

Foto airport-pardubice.cz

Štítky Letiště Pardubice, lety, koronavir, ztráty, dovolená, Španělsko, Ukrajina, letiště, léto, Pardubice, Ryanair, Drbna.cz, Boeing, Kyjev

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na dovolenou z letiště v Pardubicích bychom mohli už v létě  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.