Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

S koncem měsíce se rozjedou v Krkonoších cyklobusy

Už tuto sobotu, se rozjedou v Krkonoších do nové letní turistické sezóny speciálně upravené autobusy, které umožňují přepravu jízdních kol. Spoje cyklobusů budou v provozu o víkendech, v červenci a srpnu denně. V září budou jezdit vždy ve čtvrtek.

Cyklobusy využívají většinou pěší turisté. Loni jimi bylo přepraveno 3612 jízdních kol a svezeno bylo rekordních 41.500 lidí. Letošní sezóna bude pro cyklobusy už sedmnáctá. Nejvyšší české hory propojí síť šesti linek. Hlavní páteřní linka z Harrachova na Pomezní Boudy měří 118 kilometrů. Dalšími spoji se turisté s koly dostanou například na hřebenovou Špindlerovu boudu, na Horní Mísečky, do Pece pod Sněžkou či Žacléře. Cyklobusová linka spojuje také Vrchlabí s Hradcem Králové. Tato konkrétní linka bude v červnu a v září v provozu jen o sobotách. V červenci a v srpnu bude jezdit o sobotách, čtvrtcích a svátcích. Linka z Jilemnice na Horní Mísečky vyjede poprvé až 6. června.

Cyklobusy jsou vybaveny přívěsy pro kola. Uvezou jich 20 až 35. U linky z Jilemnice na Horní Mísečky, se jako do jediné ukládají kola uvnitř autobusu. Speciální autobusy přepraví 45 až 55 lidí. Někdy mohou nabírat zpoždění. „Stává se, že při větším počtu cyklistů trvá nakládání kol déle, a tak se odjezd ze zastávky pozdrží. Proto na přestupových místech na sebe autobusy čekají," řekla Dáša Palátková ze Svazku měst a obcí Krkonoše.

Epidemie koronaviru plánované zahájení sezony cyklobusů neoddálila. "Epidemie ale přinesla nejistotu a zkomplikovala přípravy," dodává Palátková.

V cyklobusech platí ceníky pravidelné linkové dopravy jednotlivých dopravců. Za jízdní kolo je příplatek. Královéhradecký kraj provoz cyklobusů dotuje.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dáša Palátková, Krkonoše – svazek měst a obcí

Štítky cyklobusy, Krkonoše, sezóna, jízdní kolo, Horní Mísečky, Pomezní Boudy, Jilemnice, pandemie covidu-19, Harrachov, Pec pod Sněžkou, Žacléř, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S koncem měsíce se rozjedou v Krkonoších cyklobusy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.