Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hradec Králové uvažuje o zákazu vjezdu nákladních aut do Pouchovské ulice. Pomohla petice

Město Hradec Králové se rozhodlo, že zváží uzavření Pouchovské ulice pro automobily nad šest tun. Ulevit by se mohlo dopravě i místním. Těm kamiony jezdí prakticky ihned pod okny. Vedení města tak reaguje na petici občanů.

„Na základě rozhodnutí zastupitelstva bude zhotoven dopravní průzkum, který bude identifikovat dopady na dopravu ve městě v případě, že by došlo k uzavření Pouchovské ulice pro nákladní automobily nad šest tun,“ vysvětluje mluvčí města Kateřina Šmídová

Zjištění jaký dopad by mělo případné uzavření Pouchovské ulice pro tranzitní dopravu je základní požadavek nové studie. To zda jejím obsahem budou i další výstupy, návrhy řešení nebo statická měření město nyní zjišťuje. 

O termínech je ještě předčasné mluvit. Je třeba vypracovat usnesení a začít pracovat na zadání stude. „V tuto chvíli není možné dávat ani hrubý odhad termínu,“ vysvětluje mluvčí. 

Někteří zastupitelé však mají jasno už teď. „Před dvěma lety byla na Pouchově dlouhodobá uzavírka a žádné závažné problémy nenastaly,“ říká zastupitel Aleš Dohnal (Piráti). Ostatní však chtějí mít jistotu, že případná uzavírka nezkomplikuje dopravu ve městě. 

V případě, že by se pro kamiony uzavřela Pouchovská ulice, část kamionové dopravy by se stáhlo na čtyřpruh směrem na Třebechovice. „Celkový počet by se ale nezvedl ani o pět procent,“ dodává Dohnal. 

Pomohla petice občanů 

Radnice reaguje na petici místních občanů. „Záměrem této petice je hlavně omezit průjezd z důvodu toho, že se jedná o obytnou zónu,“ vysvětlil pro Český rozhlas zástupce petentů Lukáš Urban. Prach, hluk, praskliny ve zdech domů a opadávající omítky… Podle petentů věci, které zde jsou na denním pořádku. 

Prakticky veškerá tranzitní doprava prochází právě přes Pouchovskou ulici, kterou řidiči používají jako spojku se skladištní oblastí. 

Kompletně problém vyřeší až severní tangenta 

Zákaz vjezdu automobilům nad šest tun je pouze provizorní řešení. Kompletní problém s tranzitní dopravou na Pouchově a ve městě vyřeší až 40 let připravovaná tangenta. Ta by měla ulehčit od kamionů Koutníkově ulici, severní části Gočárova okruhu, Pouchovu, Věkoším a části Slezského Předměstí. 

„Město pořád téma severní tangenty monitoruje, každopádně jejím zhotovitelem je stát,“ říká Šmídová. Na květen je naplánováno jednání se zástupci Ředitelství silnic a dálnic a výborem pro územní plánování. Právě tangenta bude jedním z hlavních bodů. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Pouchov, Hradec Králové, Pouchovská ulice, studie, zákaz vjezdu, tranzin, nákladní kamion, šest tun, petice, doprava, Lukáš Urban, Česká pirátská strana, Český rozhlas, Ředitelství silnic a dálnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové uvažuje o zákazu vjezdu nákladních aut do Pouchovské ulice. Pomohla petice  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.