Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Druhý pokus klapne. Od soboty v autobusu za své a předními dveřmi

Od soboty 25. dubna se vrátí provoz linkových autobusů do normálu. Cestující budou moct nastupovat předními dveřmi, kde si u řidiče zakoupí jízdenku. Stále však bude třeba dodržovat přísná hygienická opatření. Původně se takto mělo začít cestovat už po Velikonocích, nakonec se vedení kraje rozhodlo uvolnění opatření odložit.

„Obnovit odbavení si můžeme dovolit i s ohledem na patřičnou odpovědnost veřejnosti při používání ochranných pomůcek a dodržování všech hygienických opatření,“ říká náměstek hejtmana Martin Červíček (ODS). Stále však bude jezdit o 15 procent méně autobusových a 30 procent vlakových spojů. Ke kompletnímu obnovení dopravy má dojít začátkem května.

Cestující musí i nadále dodržovat přísná hygienická opatření. „Samozřejmostí je nošení roušky či jiného zakrytí obličeje. Doporučujeme také využívat desinfekčních prostředků a možnosti bezkontaktní platby jízdného prostřednictvím karty IREDO,“ dodává mluvčí hejtmanství Michal Friček.

Stále také platí, že by měli cestující udržovat minimálně metrové rozestupy, sedět po jednom a do autobusu předními dveřmi vstupovat jednotlivě.

Druhý pokus uvolnění nařízení

Královéhradecký kraj chtěl původně nechat cestujících nastupovat předními dveřmi hned po Velikonocích. Od toho však nakonec upustilo. „Přestože jsme byli s dopravci domluveni, nakonec jsme termín posunuli s ohledem na dodatečné požadavky řidičů,“ dodává Červíček.

Řidiči linkových autobusů chtěli dovybavit rouškami a respirátory. To se nakonec povedlo. Mezi řidiče šlo celkem 6 tisíc roušek, 2,5 tisíce respirátorů a dezinfekce.

Ve vlaku s průvodčím už od 14. dubna

Ve vlakové dopravě od soboty nedochází k žádným změnám. Kontrola jízdenek a možnost zakoupení palubního lístku funguje od konce Velikonoc. „I nadále se cestujícím doporučuje při nákupu jízdních dokladů maximálně využívat on-line kanály. Nebo alespoň pokladní přepážky,“ doplňuje mluvčí.

Ohodnoť článek

Foto Desingmag

Štítky doprava, omezení, jízdenky, přední dveře, COVID-19, koronavirus, Královéhradecký kraj, autobus, vlak, Velikonoce, Martin Červíček, rouška, ODS, IREDO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Druhý pokus klapne. Od soboty v autobusu za své a předními dveřmi  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.