Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Královéhradecký kraj převezme od státu 42 kilometrů silnic první třídy

Královéhradecký kraj získá od státu darem 42 kilometrů silnic první třídy a zařadí je mezi své silnice druhé třídy. Jde o silnice, z nichž hlavní část dopravy převzaly či přeberou dálnice D11 a D35. Účetní hodnota převáděných silnic činí 154 milionů korun. Síť krajských silnic nyní tvoří 894 kilometrů silnic druhé třídy a 2394 kilometrů silnic třetí třídy.

Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) kraji daruje především 30 kilometrů silnice I/11 mezi Lovčicemi a mimoúrovňovou křižovatkou Kukleny v Hradci Králové v účetní hodnotě přibližně 100 milionů korun. Kraj dále převezme necelé tři kilometry silnice I/36 mezi křižovatkou se silnicí I/11 a hranicí s Pardubickým krajem. Stát kraji také předá čtyřproudou silnici I/35 vedoucí z Hradce Králové směrem na Brno a Olomouc a na ni navazující úsek po hranice s Pardubickým krajem. Uzavření smluv o smlouvách budoucích darovacích již schválili zastupitelé kraje.

Podle náměstka hejtmana pro dopravu Martina Červíčka (ODS) by měl kraj v budoucnu získat od státu zhruba 150 kilometrů silnic první třídy. "Jde o převody v souvislosti s již realizovanou, probíhající i připravovanou výstavbou dálnic D11 a D35. Je to další důkaz toho, že kraj je pro stát důležitým partnerem a pomáhá mu s přípravou strategických dopravních staveb," uvedl Červíček.

Dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové a na státní hranici s Polskem od roku 2017 končí v Hradci Králové. Ve výstavbě jsou nyní dva úseky z Hradce Králové do Jaroměře o celkové délce 22,4 kilometru. Zbývající úseky z Jaroměře k hranici by ŘSD chtělo zahájit v letech 2024 a 2025 a dokončit o tři roky později. V Pardubickém kraji ŘSD buduje dva úseky D35 o délce 27 kilometrů.

Autoři | Foto Brněnská Drbna

Štítky ČR, silnice, reality, správa, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, Hradec Králové, Ředitelství silnic a dálnic, Pardubický kraj, Martin Červíček, ODS, Kukleny, Jaroměř, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Královéhradecký kraj převezme od státu 42 kilometrů silnic první třídy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.