Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dálnice D11 mezi Trutnovem a hranicemi se začne stavět v roce 2024. Získala územní rozhodnutí

Stavba dálnice D11 v úseku z Trutnova na státní hranici s Polskem má pravomocné územní rozhodnutí. Stalo se tak poté, co dva lidé stáhli odvolání proti územnímu rozhodnutí, které loni 11. prosince vydal stavební úřad v Trutnově. Na Twitteru to oznámil generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic ČR Radek Mátl.

Dodal, že ŘSD již zpracovává dokumentaci pro stavební povolení a letos zahájí výkupy pozemků. Úsek má délku 21,2 kilometru. Se zahájením stavby tohoto úseku se počítá v roce 2024.

V Královci u Trutnova se má D11 napojit na budovanou polskou silnici S3. Poláci by podle dřívějšího Mátlova vyjádření mohli být se svou dálnicí na hranicích v letech 2022 až 2023, tedy zhruba o pět let let dřív než česká strana.

Trutnovský starosta a poslanec Ivan Adamec (ODS) dnes na zasedání krajských zastupitelů varoval, že pozdější dokončení českého úseku přinese na české straně dopravní problémy. "Pevně věřím, že tento úsek bude zprovozněn dříve než v roce 2028. Jinak nám hrozí dopravní kolaps od státní hranice přes Trutnov směr Jaroměř," řekl.

Úsek D11 z Jaroměře na státní hranici o délce 40,8 kilometru je rozdělen na úseky Jaroměř - Trutnov a Trutnov - hranice. U úseku z Jaroměře do Trutnova ŘSD také žádá o vydání územního rozhodnutí, vydáno by mohlo být v prvním pololetí letošního roku. ŘSD také pro oba úseky letos zadalo práce na projektování dokumentace pro stavební povolení. Stavba by mohla začít v letech 2024 až 2025.

D11 z Prahy do Hradce Králové a na státní hranici s Polskem začal stát budovat v roce 1978 a od roku 2017 dálnice končí v Hradci Králové. Ve výstavbě jsou dva úseky z Hradce Králové do Jaroměře o celkové délce 22,4 kilometru. Z plánovaných 154 kilometrů dálnice se jezdí zhruba po 91 km.

Dálnice D11 z Hradce Králové až na hraniční přechod do Polska v Královci na Trutnovsku by měla být podle listopadového prohlášení tehdejšího ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO) hotová do konce roku 2028. To je o tři až čtyři roky později, než uváděl Kremlíkův předchůdce v ministerském křesle Dan Ťok (za ANO).

Autoři | Foto KŘP Královehradeckého kraje

Štítky ČR, silnice, stavby, dálnice, D11, Trutnov, Ředitelství silnic a dálnic, státní hranice, Polsko, Dálnice D11, Radek Mátl, Jaroměř, Twitter, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dálnice D11 mezi Trutnovem a hranicemi se začne stavět v roce 2024. Získala územní rozhodnutí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.