Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hradec Králové je zase o krok blíž k inteligentnímu dopravnímu systému

Včera vedení města podepsalo smlouvu s vítězným dodavatelem inteligentního dopravního systému. Tím se stala firma CROSS Zlín, a.s. Ta inteligentní systém vyprojektuje a naistaluje za 229,3 milionu korun bez DPH. Fungovat by měl začít v roce 2023.

„Vítězná firma celý systém dodá, naistaluje a následujících šest let jej bude i provozovat. Realizace se pak předpokládá v letech 2020 až 2022,“ řekl Jiří Bláha (ODS), náměstek primátora Hradce Králové. Do té doby bude chtít vedení města požádat o dotaci, která by výrazně pomohla se zaplacením celého projektu. „Zatím to vypadá tak, že bychom měli stihnout termín na podzim 2020 pro podání žádosti o dotaci. Tu můžeme podat až ve fázi hotového projektu a žádosti o stavební povolení,“ vysvětluje náměstkyně primátora Monika Štayrová (ANO 2011). 

Všechny funkce a prvky inteligentního dopravního systému teď bude vítězná firma konzultovat s Policií České republiky, odborem dopravy, dopravním podnikem i hradeckou městskou policií. 

Jak bude inteligentní dopravní systém fungovat 

Dopravní inteligentní systém by měl vyřešit vypjatou situaci v dopravě. 24 hodin denně bude monitorovat aktuální stav v ulicích Hradce Králové a podle toho programovat semafory. Ty budou například schopné vytvořit „zelenou vlnu“ projíždějící sanitce nebo hasičům. 

Samotný inteligentní dopravní systém bude mít velký vliv i na městskou hromadnou dopravu. Autobusům totiž zajistí co nejplynulejší průjezd městem tak, aby nedocházelo ke zpoždění. 

Na některých místech bude systém hlídat i dodržování maximální povolené rychlosti nebo jízdu na červenou. Konkrétní místa vybírá magistrát s městskou i státní policií. 

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky IDS, doprava, Hradec Králové, IZS, MHD, smlouva, CROSS Zlín, Jiří Bláha, ODS, Monika Štayrová, ANO 2011, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové je zase o krok blíž k inteligentnímu dopravnímu systému  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.