Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Problém s přípoji v Jaroměři má skončit do konce týdne

Problémy s návazností vlaků na náhradní autobusovou dopravu v Jaroměři na Náchodsku by měly trvat do pátku, kdy má skončit výluka mezi Jaroměří a Českou Skalicí. Za současné situace někteří cestující, kteří přijedou autobusem, vlak nestihnou. Od soboty by ale vlaky měly jezdit plynule.

Důvodem současných komplikací ve významném regionálním uzlu je souběh dvou věcí - prodloužení výluky mezi Jaroměří a Českou Skalicí a zavedení nového grafikonu. Nový vlakový jízdní řád platí od neděle 15. prosince.

"Vzhledem k tomu, že nás zhotovitel upozornil na prodloužení (výluky) v krátkém časovém horizontu, museli jsme udělat opatření, abychom absorbovali dopravu, která tam jezdí od nového grafikonu, a byly tak rozvázány přípoje v Jaroměři," řekl Tomáš Fiala z hradeckého centra Českých drah.

Vlaky nyní jezdí z Jaroměře pouze směrem na Hradec Králové a Liberec. Cestující z Trutnovska a Náchodska přijíždějí do Jaroměře náhradní autobusovou dopravou. Výhradním dopravcem na těchto tratích jsou České dráhy.

"Jede tam (do Jaroměře) přímý autobus z Trutnova, který přípoje stíhá. Jede tam přímý autobus z Náchoda, ten také. Takže se jedná jen o autobusy od České Skalice do Jaroměře, kde cestující má za relativně krátkou dobu další přípoj. Mají tarifní výjimku. Takže cestující, kteří jedou do Prahy mohou použít za stejné peníze spoje přes Pardubice," uvedl Fiala.

Podle něj náhradní autobusy od České Skalice jedou danou trasu déle než vlaky. "Jízdní doba vlaků je v úseku Česká Skalice - Jaroměř deset jedenáct minut a autobus, pokud se nic na silnici nepřihodí, to jede za 17 minut. A to musíte počítat s přestupem v každé stanici. Oproti vlaku se tak dostáváme plus deset minut," řekl Fiala.

Pokud výluka mezi Jaroměří a Českou Skalicí v pátek skončí, od soboty 21. prosince by měly vlaky jezdit v režimu, který měl nastat na trati už 15. prosince. "Kdyby nebyla výluka, nemáme tam žádný problém," dodal Fiala.

Nové vlakové jízdní řady tento týden v ČR místy zkomplikovaly regionální dopravu. Například Zlínský kraj zvažuje udělení pokut firmě Arriva vlaky, která od neděle zajišťuje veřejnou drážní dopravu na několika tratích v regionu. Zejména v pondělí nabírala část spojů dopravce zpoždění v desítkách minut, v některých vlacích navíc nefungoval odbavovací systém.

Autoři

Štítky ČR, železnice, správa, výluky, Královéhradecký, Jaroměř, Česká Skalice, okres Náchod, doprava, České dráhy, Arriva, Hradec Králové, Česko, Liberec, okres Trutnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Problém s přípoji v Jaroměři má skončit do konce týdne  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.