Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Celá dálnice D11 až na hranice s Polskem by mohla být hotová v roce 2028

Dálnice D11 z Hradce Králové až na hraniční přechod do Polska v Královci na Trutnovsku by měla být podle ministerstva dopravy hotová nejpozději do konce roku 2028. Celá stavba D11 včetně rozšíření dálničních pruhů ze čtyř na šest mezi Prahou a Poděbrady by měla být hotová v roce 2029. Na dnešním kontrolním dnu na stavbě dálnice D11 u Hradce Králové to uvedli ministr dopravy Vladimír Kremlík a generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) Radek Mátl.

Kremlíkův předchůdce v ministerském křesle Dan Ťok (za ANO) loni v říjnu uvedl, že až k hranicím by dálnice D11 mohla být hotová v letech 2024 až 2025. "Vycházím z faktů, která tady dnes jsou. Můžeme stavět tehdy, když budeme mít pravomocná územní rozhodnutí a pravomocná stavební povolení. Mě to prodlužování nijak netěší," řekl k původním Ťokovým slibům Kremlík.

Uvedl, že bez změn právních předpisů výstavba zásadním způsobem urychlit nepůjde. "Proto jsme připravili novelu zákona o urychlení výstavby, kterou snad příští týden bude projednávat vláda," řekl Kremlík. Nově by se podle něj společné územní a stavební řízení a případně posuzování vlivu na životní prostředí mělo dít na základě zjednodušené dokumentace. "To urychlí rozhodovací procesy až o tři roky," řekl ministr.

Dálnici D11 z Prahy do Hradce Králové začal stát budovat v roce 1978 a od roku 2017 dálnice končí v Hradci Králové. Ve výstavbě jsou nyní dva úseky z Hradce Králové do Jaroměře o celkové délce 22,4 kilometru. Z plánovaných 154 kilometrů dálnice se jezdí zhruba po 91 kilometrech.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, silnice, stavby, dálnice, D11, AUDIO, Dálnice D11, Hradec Králové, Polsko, Vladimír Kremlík, Ředitelství silnic a dálnic, Praha, Radek Mátl, Ministerstvo dopravy České republiky, Dan Ťok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Celá dálnice D11 až na hranice s Polskem by mohla být hotová v roce 2028  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.