Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Autobusový tendr hradeckého kraje může pokračovat, ÚOHS zastavil řízení

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zastavil správní řízení ve věci tendru Královéhradeckého kraje na autobusové dopravce pro roky 2020 až 2030. Tendr, v němž již bylo vybráno všech osm vítězů pro jednotlivé oblasti, tak může pokračovat. Soutěž na zajištění autobusové dopravy má celkovou odhadovanou cenu 7,7 miliardy korun a je finančně největší v historii kraje.

Správní řízení vedl ÚOHS od 10. června na podnět společnosti Autobusová doprava Podbořany. „Dnes jsme obdrželi vyjádření ÚOHS. Zmíněný dopravce vzal totiž svou žádost o přezkoumání zpět a to byl důvod pro zastavení správního řízení," uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Martin Červíček (ODS). Při trvajícím správním řízení nemohl hraj ve lhůtě 60 dnů od zahájení řízení podepsat s vítězi smlouvy.

Vítězové jsou vybráni

V následujících dnech bude rada kraje na svých zasedání jednat o vypořádání námitek, které obdržela od dalších účastníků soutěže. Tři firmy kraj ze soutěže vyloučil.

Vítěze v jednotlivých oblastech vybrala rada kraje v minulých týdnech. Tři oblasti vyhrála společnost BusLine KHK. Tři oblasti má i sdružení Transdev Morava a Audis Bus. Zbylé dvě bude obsluhovat sdružení společností CDS Náchod a P-Transport a sama společnost CDS Náchod. Nyní pro kraj autobusovou dopravu zajišťuje 11 společností. Nově by se na autobusové dopravě mělo podílet pět firem.

Královéhradecký kraj tendr na dopravce pro zajištění dotované linkové dopravy vypsal loni na konci října, nabídky firmy podaly v polovině května. Zakázka je rozdělena na osm oblastí, přičemž zajištění dopravy má přesah i na území sousedních krajů.

Roční příprava

Kraj předpokládá, že po vyhodnocení tendru budou mít vítězné firmy na přípravu zahájení dopravy zhruba rok. Vlastní plnění zakázky by mělo začít od změny jízdních řádů v září 2020. Rozsah výkonu dopravy kraj stanovil na 18,4 milionu autobusových kilometrů ročně. Zakázka počítá s nasazením 248 autobusů.

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky ČR, automobilová, správa, MHD, Královéhradecký, ÚOHS, TABULKA, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Královéhradecký kraj, správní řízení, doprava, autobusová doprava, Autobusová doprava Podbořany, Martin Červíček, CDS s.r.o. Náchod, ODS, Transdev Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Autobusový tendr hradeckého kraje může pokračovat, ÚOHS zastavil řízení  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.