Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

FOTO: Řidič trefil v plné rychlosti na D11 srnku. Policisté varují, že takových případů přibývá

Srazit při cestě autem zvíře? I když je výskyt takových nehod častější na jaře a na podzim, v poslední době těchto nehod opět přibývá. Zvířata u silnice potkáte hlavně v brzkých ranních nebo pozdních nočních hodinách. Můžete je přitom potkat i na místech, kde byste je rozhodně nečekali – například na dálnici.

Meziroční nárůst počtu dopravních nehod se zvěří dokazuje, že divoké zvěři se v posledních letech opravdu daří. „Tuto statistiku rovněž podpořil poslední týden v Královéhradeckém kraji, policisté během něj evidovali 14 dopravních nehod způsobených střetem motorových vozidel se zvěří," uvedla policejní mluvčí Lucie Konečná.

Všechny nehody se přitom odehrály v brzkých ranních nebo pozdních večerních hodinách, a to na silnicích všech tříd. Přitom taková nehoda může mít tragické následky. 

Zvířata mohou vběhnout i na dálnici

K jedné nehodě došlo i na dálnici D11, kde museli dálniční policisté vyjíždět ke střetu se zvěří ve směru na Prahu. Řidiče tam překvapila srna, která mu skočila do cesty. Řidič neměl šanci zaregovat, a došlo k čelní srážce. „Takový střet pak může být začátkem pro hromadnou dopravní nehodu. Tady naštěstí už nikdo další neboural," upřesnila Konečná.

I když na dálnici řidiči střet se zvěří neočekávají, přesto to nebezpečí hrozí i tam. Zvýšenou pozornost by měli věnovat v okolí nájezdů a výjezdů. 

Hlavní je nestrhnout řízení

Do situace spojené s výskytem zvěře na silnici se může dostat každý, jak ale správně reagovat? Policisté radí hlavně nestrhávat řízení, náraz do zvířete sice bude silný, nicméně ne tolik, jako do stromu nebo do protijedoucího automobilu.

„Začněte brzdit, pokud dojde k nárazu, pokuste se zvíře trefit středem vozu, aby deformační zóny lépe tlumily váš náraz," radí mluvčí. Nejlepší je zkusit takovéto srážce předejít. „Není to vždy úplně lehké, nicméně pokud budete sledovat krajnice a nebudete se ničím rozptylovat, určitě tuto šanci zvýšíte," dodala mluvčí. 

Zároveň doporučuje snížit rychlost tam, kde výskyt zvířat očekáváte.„Pokud už nějakou zvěř uvidíte, vypněte dálková světla. A mějte na paměti, že zvěř chodí ve skupinách," uzavřela Konečná.

Autoři | Foto PČR

Štítky srnka, srážka, D11, zvěř, auto, silnice, havárie, dálnice, Dálnice D11, Lucie Konečná, Královéhradecký kraj, Praha

FOTO: Řidič trefil v plné rychlosti na D11 srnku. Policisté varují, že takových případů přibývá  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.