Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Trolejbusy jezdí v Hradci Králové už 70 let

Provoz trolejbusů v Hradci Králové začal 2. května 1949, do té doby jezdily ve městě jen autobusy, o tramvajích se jen uvažovalo. V současnosti přepraví ročně přes 30 trolejbusů na osmi linkách více než 11 milionů cestujících, což je asi třetina z celkově přepravených osob. Naposledy byla síť trolejbusových linek ve městě rozšířena letos v únoru o linky číslo 4 a 21 do jihovýchodní části města, kde v posledních letech vyrostly desítky bytových a rodinných domů se stovkami bytů.

Městskou hromadnou dopravu zajišťovaly v Hradci Králové do roku 1949 pouze autobusy. V roce 1948 byla zahájena výstavba trolejbusových tratí, na kterých byl provoz zahájen v neděli 2. května 1949. Linka číslo 2 s dvěma vozy jezdila v půlhodinovém intervalu od hlavního nádraží přes Korunu dnešní Gočárovou třídou přes Ulrichovo náměstí na Pražský most a do Mostecké ulice, dále k Fortně, přes Moravský most a po Brněnské na Nový Hradec Králové. Ještě v témže roce byla uvedena do provozu i linka č. 0 na Slezské Předměstí.

Výstavba nové vozovny v roce 1951 pak umožnila další rozvoj trolejbusové dopravy a síť se postupně rozšiřovala o nové provozní úseky. Například v roce 1964 zabezpečoval trolejbusový provoz devíti linkami celé dvě třetiny dopravní zátěže města. Kompletní obměnu trolejbusového vozového parku zahájilo město v roce 2011, od té doby jsou všechny trolejbusy ve městě nízkopodlažní.

Technickou zajímavostí hradecké trolejbusové dopravy je to, že do čtvrti Kluky trolejbusy zajíždí, aniž by tam vedlo trolejové vedení. Umožňovala jim to elektrocentrála se spalovacím motorem, kterou trolejbusy táhly na vozíku za sebou. Nyní jsou k dispozici vozy vybavené dieselagregáty nebo bateriemi.

V loňském roce přepravily autobusy, trolejbusy a elektrobusy hradecké MHD 37,030.435 cestujících, což znamená navýšení téměř o 400.000 osob oproti roku 2017 a jde o nejvyšší počet cestujících za posledních sedm let.

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky ČR, MHD, 2. května, trolejbusy, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trolejbusy jezdí v Hradci Králové už 70 let  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.