Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Královéhradecký kraj schválil nové smlouvy s autobusovými dopravci

Radní Královéhradeckého kraje dnes schválili nové smlouvy s autobusovými dopravci na zajištění dotované linkové dopravy od 1. dubna, uvedla mluvčí kraje Sylvie Velčovská. Kraji na konci loňského roku vypovědělo smlouvy osm z jedenácti autobusových dopravců, a to k 31. březnu. Představovalo to 97 procent dopravy v kraji. V minulých týdnech se kraj s dopravci dohodl na nových smlouvách. Dopravci budou od dubna dopravu v kraji zajišťovat v dosavadním rozsahu.

Dopravci po kraji požadovali více peněz, především na mzdy řidičů. Z dojednaných dohod vyplývá, že kraj letos dopravcům místo původně předpokládaných 378 milionů korun zaplatí za objednanou linkovou dopravu navíc přibližně 27 milionů korun. Celková dotace dopravcům tak bude přibližně 405 milionů korun.

Podmínky nových smluv kraj dohodl v únoru s firmami Arriva Východní Čechy, Audis Bus, CDS Náchod, ČSAD Ústí nad Orlicí, Krkonošská autobusová doprava Vrchlabí, P-transport a Trutnovská autobusová doprava. Poslední dohodu kraj uzavřel na začátku března se semilskou firmou BusLine. Kdyby se kraj s dopravci nedohodl na nových smlouvách, hrozilo by od 1. dubna zastavení drtivé většiny dotované linkové dopravy v kraji.

Smlouvy platné od 1. dubna 2019 kraj s dopravci uzavře z titulu mimořádné situace bez otevřené soutěže v režimu jednacího řízení bez uveřejnění. Smlouvy by měly platit přibližně do září 2020, kdy by je měly nahradit smlouvy vzešlé z nynějšího osmimiliardového tendru na zajištění dotované autobusové dopravy od roku 2020 na deset let.

Dosud dopravci autobusovou dopravu v kraji zajišťují na základě smluv uzavřených na konci roku 2016. Kraj s nimi tehdy smlouvy uzavřel v režimu jednacího řízení bez uveřejnění poté, co se mu nepodařilo dokončit tendr na desetiletou dopravní obslužnost od 1. ledna 2017. Kraj v únoru před zahájením jednání o nových smlouvách připustil, že náklady a ceny dopravního výkonu nasmlouvané v roce 2016 se již změnily a neodpovídají současné době.

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky správa, MHD, autobusy, Královéhradecký kraj, doprava, autobusová doprava, Arriva Východní Čechy, CDS s.r.o. Náchod, ČSAD, BusLine, Ústí nad Orlicí, Vrchlabí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Královéhradecký kraj schválil nové smlouvy s autobusovými dopravci  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.