Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Doprava do Adršpachu včera zkolabovala, přechod Zdoňov byl uzavřen

Doprava do turisticky atraktivních skalních měst v Adršpachu a v Teplicích nad Metují na Náchodsku včera zkolabovala. Kvůli náporu polských turistů musela policie v 11:00 uzavřít vjezd do Česka přes hraniční přechod Zdoňov, který je od Adršpachu vzdálený asi pět kilometrů.

Ve 13:00 policie uzavřela i všechny vjezdy do Adršpachu a Teplic nad Metují. Zhruba v 15:00 se situace zlepšila a přechod Zdoňov byl opět průjezdný.

Na návštěvu pískovcových skalních měst se ve včerejší sváteční den vydaly tisíce lidí. Policie dopravu v Adršpachu a Teplicích kvůli náporu turistů regulovala i o minulém víkendu.

Správci skalních měst odhadují, že minimálně dvě třetiny návštěvníků skal jsou z Polska. Například ze stodvacetitisícového polského Walbrzychu to je do Adršpachu necelých 30 kilometrů. I v Polsku mají v květnu několik dní volno, svátky tam připadají na 1., 3. a 8. května. Obce i Správa CHKO Broumovsko doporučují návštěvníkům, aby při cestě do skal v turisticky exponované dny využili vlak či jízdní kolo.

Letošní novinkou pro návštěvníky Adršpašských skal je parkování zdarma na plochách nedaleko vstupu do skal. Obec si od toho slibuje rychlejší odbavení na parkovištích a plynulejší provoz na přilehlých komunikacích. Na úkor toho se ale zvýšilo vstupné do skal. V hlavní sezoně zaplatí dospělí 120 korun, 70 korun děti a studenti, 50 korun stojí projížďka lodičkou a 320 korun pak rodinné vstupné. Loni v hlavní sezoně platili dospělí 100 korun, děti a studenti 50 a stejně za projížďku lodí.

O návštěvnosti Adršpašsko-teplických skal se minulý týden zmínila i Asociace cestovních kanceláří. Podle ní budou muset některé české památky v budoucnu regulovat návštěvnost, protože počty turistů dosahují rekordních hodnot a návštěvnost stále stoupá. Kromě skal šlo také o Český Krumlov či zámek Hluboká.

Adršpašské skály společně s Teplickými skalami tvoří nejvýznamnější pískovcovou plošinu Polické pánve v Broumovské vysočině. Obě skalní města jsou svojí rozlohou 1803 hektarů největší národní přírodní rezervací v Česku.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Adršpach, skály, doprava, turismus, Zdoňov, skála, skalní město, policie, Teplice nad Metují, Česko, okres Náchod, Polsko, Asociace cestovních kanceláří České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Doprava do Adršpachu včera zkolabovala, přechod Zdoňov byl uzavřen  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.