Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vlaky v Královéhradeckém kraji letos najedou o 70 tisíc kilometrů víc než loni

Krajské zastupitelstvo schválilo rozsah dopravní obslužnosti na rok 2019. K navýšení dojde u vlakové dopravy, kterou v kraji zajišťují dva dopravci. Spojů zajištěných Českými drahami bude o 1,25 procenta více, u GW Train Regio je navýšení 2,07 procenta – celkem téměř 70 tisíc vlakokilometrů. U autobusů se počítá se stejným rozsahem, jako v roce 2018.

„K navýšení rozsahu drážní dopravy jsme přistoupili na základě připomínek starostů měst a obcí i samotných cestujících. Dále došlo k rozšíření provozu na tratích Jaroměř – Stará Paka a Trutnov – Teplice nad Metují. Novinkou je také prodloužení trasy u dvou párů spojů mezi Hradcem Králové a Trutnovem až do stanice Svoboda nad Úpou, kde jsou zajištěny přestupy na autobusy do krkonošských horských středisek,“ vysvětluje první náměstek hejtmana Martin Červíček odpovědný za oblast dopravy a silničního hospodářství.

Drážní dopravní obslužnost zastupitelé schválili v rozsahu od 5,5 milionu vlakokilometrů do 5,7 milionu vlakokilometrů.

Dalším důvodem je zavedení nového páru spojů přes hraniční přechod v Meziměstí. Ve spolupráci s Dolnoslezským vojvodstvím tak pokračuje provoz víkendových vlaků na trase Walbrzych – Meziměstí – Teplice nad Metují – Adršpach. Polští návštěvníci mají díky tomu alternativu pro cesty do Adršpašsko-teplických skal. Nový pár vlaků by měl odlehčit přeplněným parkovištím a snížit dopravní zátěž v okolních obcích.

Autobusová doprava

U veřejné linkové autobusové dopravy se počítá s rozsahem od 18,6 milionu kilometrů do 18,9 milionu kilometrů, což je stejně jako v roce 2018.

„Také v tomto roce počítáme s realizací velkého množství dopravních staveb na silnicích první, druhé i třetí třídy, což si pochopitelně vynucuje vedení autobusových spojů po objízdných trasách. To má dopad na navýšení kilometrické délky spojů. V loňském roce to představovalo 300 tisíc kilometrů,“ dodává náměstek Martin Červíček.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky vlaky, doprava, kraj, Královéhradecký kraj, České dráhy, Martin Červíček, Trutnov, Teplice nad Metují, Jaroměř, Meziměstí, Stará Paka, Hradec Králové

Vlaky v Královéhradeckém kraji letos najedou o 70 tisíc kilometrů víc než loni  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.