Počasí dnes13 °C, zítra15 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

Polské mosty před Špindlerovým Mlýnem by mohly být průjezdné už od listopadu

Stavební práce na opravách takzvaných polských mostů na přístupové silnici do Špindlerova Mlýna na Trutnovsku jsou ve finále. Královéhradecký kraj, který je investorem, počítá se zprovozněním mostů mezi Vrchlabím a největším krkonošským horským střediskem na začátku listopadu.

Do konce srpna vyšly práce na 71,3 milionu korun z celkových 119,8 milionu korun, ceny jsou včetně DPH. Stavební práce začaly na jaře, stavbaři pracují za provozu, doprava je řízena kyvadlově.

"Podle dodatku ke smlouvě o dílo je termín dokončení stavebních prací 15. prosinec 2024, přičemž termín uvedení do provozu je 29. říjen letošního roku. Vlivem zpomalení prací kvůli povodním se termín zprovoznění posune zhruba o šest dní, tedy na začátek listopadu, to se ale ještě upřesní," řekl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann

Řidiči tak od začátku listopadu do poloviny prosince budou muset nadále počítat s omezením. "Do 15. prosince budou probíhat ještě dokončovací práce, ale mosty jako takové by měly být od listopadu s omezením průjezdné," řekl Lechmann. Rychlost bude snížena na 30 kilometrů v hodině a s kyvadlovým provozem řízeným semafory se počítá ještě při demontáži provizorního mostu a při dokončování asfaltových vrstev ve druhém jízdním pruhu.

Práce dělá pardubická stavební firma Chládek a Tintěra. Rekonstrukce počítá s výměnou nosné konstrukce u mostu přes Labe, spodní části dalších dvou mostů budou zachovány. Oba tyto mosty nevedou přes vodu, ale slouží k částečnému přemostění terénní překážky. Projekt počítá také s opravou navazujícího úseku opěrných zdí, přilehlé komunikace II/295 nebo vybudování mostního provizoria.

"Stavba se skládá ze tří mostů, každý z nich je v určité rozpracovanosti. Na mostech chybí římsy, vozovkové vrstvy, zábradlí a kamenný obklad opěr. Zbývá dokončit dříky a římsy opěrných zdí na čtyřech dilatačních celcích," uvedl Lechmann.

Při nedávných povodních byl provizorní most přes Labe v lokalitě Michlův Mlýn pod Špindlerovým Mlýnem, po kterém vede objížďka kvůli opravě nedalekého mostu, nejohroženějším místem v oblasti. Hrozilo, že by most vlivem velké vody mohl být poničen, byla by tak přerušena hlavní pozemní komunikace mezi Špindlerovým Mlýnem a Vrchlabím. Katastrofický scénář se nakonec nenaplnil.

Silnice II/295, jejíž součástí jsou tři mosty, je jedna z nejvytíženějších v Krkonoších. Mosty v 70. letech minulého století postavily polské firmy, uvedli zástupci kraje. Zprovoznění klíčové silnice v plném rozsahu ještě před zimní sezonou, kdy je Špindlerův Mlýn jedním z nejnavštěvovanějších zimních středisek v ČR, je zásadní pro bezpečnost a větší plynulost provozu.

Ohodnoť článek

Štítky most, oprava, rekonstrukce, silnice, Špindlerův Mlýn, Vrchlabí, polské

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Polské mosty před Špindlerovým Mlýnem by mohly být průjezdné už od listopadu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.