Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Děti i rodiče navrhli, jak zlepšit dopravu u hradeckých škol

Snížení počtu aut u škol, zvýšit bezpečí na cestách i zlepšit osvětu o zdravém životním stylu nejen u školáků. To jsou cíle školního plánu mobility, na kterém Hradec Králové intenzivně od března pracuje.

Do plánu mobility mohli mluvit žáci, rodiče i učitelé ze čtyř hradeckých škol, a to ZŠ Josefa Gočára, ZŠ Úprkova, ZŠ Habrmanova a ZŠ Milady Horákové. První úpravy okolí škol, které z plánů mobility vyplývají, by mohly být zahájeny už s příchodem nového školního roku, postupně pak budou pokračovat až do roku příštího.

„Často se setkáváme s tím, že rodiče vozí své děti do bezprostřední blízkosti škol, v důsledku toho pak v ranních a odpoledních hodinách vzniká řada nepříjemných situací. Auta parkují na zakázaných místech, vjíždějí na travnaté plochy a poškozují zeleň, blokují provoz a podobně. Místo se stává chaotickým a v mnoha případech nebezpečným. Takových situací se chceme vyvarovat, proto jsme začali hledat řešení,“ uvedl v tiskové zprávě náměstek primátorky pro oblast rozvoje města Lukáš Řádek. Město tak začalo připravovat školní plány mobility. Tyto dokumenty budou vytvořeny na míru každé škole a jejich cílem je zajistit bezpečné, zdravé a šetrné dopravení dětí do školy i ze školy. 

První úpravy, které budou spočívat ve změně nebo výměně dopravního značení či jiném uspořádání, by se měly v těchto školách uskutečnit do konce letošního roku. S výstavbou nových koláren se pak počítá v příštím roce, kdy by také mohlo dojít ke stavebním úpravám na některých přechodech nebo křižovatkách. „Naším cílem je motivovat děti k tomu, aby vyměnily auto za jiný způsob dopravy, která přispívá nejen k jejich aktivnímu a zdravému životnímu stylu, ale zároveň je šetrnější k životnímu prostředí,“ dodává náměstek Řádek. Náklady na tato opatření se nyní odhadují na osm milionů korun. 

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Roubíček

Štítky mobilita, doprava, Hradec Králové, plán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Děti i rodiče navrhli, jak zlepšit dopravu u hradeckých škol  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.