Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Úterý 18. června 2024  |  Svátek má Milan
Bez reklam

Dvůr Králové prodá silničářům za desítky milionů pozemky pro stavbu D11

Město Dvůr Králové nad Labem prodá státnímu podniku Ředitelství silnic a dálnic 17 hektarů pozemků potřebných pro výstavbu úseku dálnice D11 z Jaroměře do Trutnova. Většinou jde o lesy. Město za ně získá 41,5 milionu korun. Prodej pozemků schválili městští zastupitelé.

ŘSD mělo v květnu v trase dálnice vykoupeno 79 procent pozemků, stavbu by chtělo zahájit v roce 2025. Cena prodávaných pozemků Dvora Králové byla podle znaleckých posudků téměř 5,2 milionu korun včetně DPH. "Tato cena však byla podle zákona o urychlení výstavby strategicky významné infrastruktury vynásobena koeficientem 8, takže celkově město Dvůr Králové obdrží do svého rozpočtu téměř 41,5 milionu korun," uvedl starosta Jan Jarolím.

Prodávané lesy jsou zatím ve správě společnosti Lesy města Dvůr Králové nad Labem, která celkem hospodaří na více než 2250 hektarech lesů. Pozemky leží v katastrech Zboží u Dvora Králové, Záboří u Dvora Králové, Kocbeře a Horní Žďár. "Prodej pozemků se promítne i do hospodaření městské společnosti. Proto již nyní aktivně vyhledáváme jiné vhodné pozemky, kterými by bylo možné doplnit stávající rozlohu lesů," uvedl místostarosta Vítězslav Šturma.

ŘSD má na stavbu úseku Jaroměř - Trutnov o délce 19,6 kilometru pravomocné územní rozhodnutí. Stavební povolení by ŘSD chtělo získat letos a v roce 2025 vypsat tendr na stavební firmu a stavbu zahájit. Úsek by mohl být hotový v roce 2028. Náklady na stavbu ŘSD odhaduje na 12 miliard korun bez daně, vyplývá z informačního letáku ŘSD ke stavbě.

Od letošního května má ŘSD stavební povolení na stavbu pěti vedlejších objektů. Připravuje také stavbu přeložky silnice II/299 Zboží – Choustníkovo Hradiště, která od východu napojí Dvůr Králové na dálnici.

U navazujícího úseku Trutnov - hranice s Polskem o délce 21 kilometrů ŘSD stále řeší výběr stavební firmy. Původně měla stavba začít loni v prosinci, ale po námitkách firmy MI Roads byl výběr vítězné firmy Budimex antimonopolním úřadem zrušen a nový vítěz tendru zatím nebyl vybrán.

D11 z Prahy do Hradce Králové a na hranici s Polskem začal stát budovat v roce 1978. Zatím je z plánovaných 154 kilometrů hotových 113 kilometrů. Od prosince 2021 dálnice končí na severním okraji Jaroměře.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto www.ceskedalnice.cz

Štítky ČR, správa, silnice, stavby, reality, D11, Dvůr Králové nad Labem, ŘSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvůr Králové prodá silničářům za desítky milionů pozemky pro stavbu D11  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.