Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Silničáři mají přezbrojeno na zimu. Průtah Deštným budou nově ošetřovat chemicky

Počasí je zatím k motoristům milosrdné, ale krajští silničáři jsou již plně připraveni na začínající zimní sezonu. První ostré zásahy již absolvovali, a to v pondělí 29. 10. na Pomezních Boudách v Krkonoších a v sedle Pasa na Broumovsku. Počet neudržovaných úseků se opět snížil.

Průtah zimním střediskem Deštné v Orlických horách budou na základě požadavku obce a se souhlasem Správy CHKO ošetřovat chemicky.

Stejně jako v minulém roce se snížila délka neudržovaných úseků krajských silnic. Nadcházející zimu jich bude pouze 215 kilometrů.

„Oproti loňsku se snížila o dalších osm kilometrů. Jedná se o úseky silnic, které byly rekonstruovány s pomocí dotace z Operačního programu česko-polské přeshraniční spolupráce a zajištění údržby bylo jednou z podmínek programu, a dále o úseky, které jsme převedli na obce a ty se budou starat o jejich sjízdnost,“ uvedl první náměstek hejtmana Martin Červíček odpovědný za oblast dopravy a silničního hospodářství.

Jedná se o tyto úseky silnic: III/3025 Božanov – státní hranice, III/30317 Machovská Lhota, III/03326 Kleny – Šeřeč, III/30013 Nové Lesy – Filířovice, III/30015 Kyje – Střítež.

Společnost Údržba silnic Královéhradeckého kraje, a. s., před zimou investovala do nové techniky 40 milionů korun. O silnice první, druhé a třetí třídy v Královéhradeckém kraji se bude starat 122 sypačů, 51 nakladačů a 18 sněhových fréz. Obsluhovat je bude 230 řidičů řízených 85 dispečery z 15 dispečinků.

Dispečerům při rozhodování pomohou dva nové hlásiče, které pořídilo Ředitelství silnic a dálnic ČR, na silnici I/35 v Kněžnicích a na silnici I/16 v Horce u Staré Paky. Celkem jich tak se zimní údržbou v Královéhradeckém kraji pomáhá už 13, včetně 4 krajských.

I nadále bude údržbu silnic prvních tříd zajišťovat sdružení firem, v němž má rozhodující dvoutřetinový podíl Údržba silnic Královéhradeckého kraje.

„Tento model byl vloni vysoutěžen na dobu osmi let a zatím se osvědčil. Podstatné pro nás je, že plně zajišťujeme hospodaření s posypovými materiály a údržbu řídí výhradně naši zkušení dispečeři,“ zdůraznil náměstek Martin Červíček.

Od loňska také funguje aplikace, pomocí níž mohou řidiči plánovat optimální trasu a načasování své cesty. 

Tisková zpráva | Foto Královéhradecký kraj

Štítky zima, silničáři, silnice, údržba, Královéhradecký kraj, Krkonoše, Broumovsko, Martin Červíček, Deštné v Orlických horách, Ředitelství silnic a dálnic, ÚDRŽBA SILNIC Královéhradeckého kraje a.s.

Silničáři mají přezbrojeno na zimu. Průtah Deštným budou nově ošetřovat chemicky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.