Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Mezi Hradcem Králové a Chlumcem nad Cidlinou povede dvoukolejka

Správa železnic vyhlásila tendr na projektanta pro zdvoukolejnění a modernizaci 26 kilometrů trati mezi Chlumcem nad Cidlinou a Hradcem Králové na trati z Prahy do Hradce Králové. Předpokládaná cena projektových prací je 295 milionů korun bez DPH.

 Nabídky do tendru mají zájemci podat do 25. září. Trať by po modernizaci a zvýšení kapacity měla sloužit jako alternativní trasa prvního tranzitního koridoru. Povede ve stávající trase a rychlost na ní vzroste z nynějších nejvýše 100 kilometrů v hodině až na 160 kilometrů v hodině. Vlastní stavba za odhadovaných téměř osm miliard korun bez DPH by mohla začít v roce 2027 a hotová by mohla být v roce 2030.

Stavbaři by měli také na trati kompletně rekonstruovat železniční stanice Nové Město nad Cidlinou, Káranice, Dobřenice a Praskačka, a to včetně peronizace a prodloužení pro vlaky o délce až 740 metrů.

Projekt navazuje na modernizaci a zdvoukolejnění 19kilometrového úseku železniční trati mezi Kanínem u Velkého Oseka a Chlumcem nad Cidlinou. U něj Správa železnic vyhlásila tendr na projektanta v hodnotě 254 milionů korun v červenci. Stavební práce by mohly začít v roce 2026 a trvat přes tři roky.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hanka Poskočilová

Štítky ČR, železnice, stavby, Správa železnic, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mezi Hradcem Králové a Chlumcem nad Cidlinou povede dvoukolejka  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.