Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Cyklista posilněný alkoholem nesmí do provozu

PR článek

Cyklista, který si před nebo během jízdy na kole či koloběžce dá pivo, porušuje zákon. V Česku pro cyklisty platí nulová tolerance alkoholu. Zhruba u každého čtvrtého, který způsobí nehodu, je i přesto alkohol zjištěn. Policisté do konce letošního června takových případů evidují už 356. Dva lidé přišli o život, dalších dvanáct osob utrpělo při nehodě vážná poranění.

„Než si sedneme na kolo nebo koloběžku, musíme mít na paměti, že i na cyklistu se vztahují stejná pravidla silničního provozu jako na řidiče motorových vozidel. To mimo jiné znamená i to, že se ho týká zákaz požití alkoholu před nebo během jízdy,“ upozorňuje Jan Polák, ředitel Týmu silniční bezpečnosti.

Podle statistik patří k vůbec nejčastějším problémům u cyklistů právě alkohol. Pod jeho vlivem v loňském roce způsobili 752 z celkových 2268 nehod, což je téměř třicet procent (28,19 %), v 500 případech jim byla navíc naměřena vysoká hladina alkoholu v krvi, tedy více než 1,51 promile. Letošní čísla jsou zatím velmi podobná. Do června se jednalo o 356 (28,34 %) z celkových 1256 nehod zaviněných cyklisty.

Jízda na kole i s minimem alkoholu je přestupek nebo trestný čin. „Vedle toho, že cyklista představuje obrovské nebezpečí sám pro sebe, ohrožuje zdraví a život ostatních nevinných účastníků silničního provozu,“ varuje Polák. Ačkoliv mu odebrání řidičského průkazu nehrozí, riskuje nepříjemnou pokutu. V případě, že cyklista nadýchá do jednoho promile, může dostat pokutu do 20 tisíc korun. Pokud je hodnota promile vyšší, za své nezodpovědné chování zaplatí až 50 tisíc korun. Viník platí i další škody spojené se zdravotní péčí.

Vliv alkoholu je na každého jiný. Někomu stačí jedno malé pivo, jiný může vypít dvě velká, ale pro všechny je jízda pod vlivem nebezpečná. Při pádu nebo střetu není ničím chráněn. „Opilý cyklista může mít problém udržet rovnováhu, zbytečně riskuje, je hůře viditelný a většinou na hlavě nemá ochrannou přilbu,“ dodává Markéta Novotná z Týmu silniční bezpečnosti.


Hlavním cílem projektu Na kole jen s přilbou je snížení nehodovosti a zejména následků dopravních nehod cyklistů v ČR zapříčiněnými nepoužitím, či nesprávným použitím bezpečnostních prvků při jízdě na kole prostřednictvím komunikační kampaně o dodržování bezpečnostních zásad při jízdě na kole. Důraz kampaně bude kladen na použití ochranných bezpečnostních přileb. Projekt je spolufinancován z fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů. Mezi významné partnery patří společnost ENERGIE AG BOHEMIA s.r.o. a podnik Lesy České republiky, s. p.

Ohodnoť článek

Štítky tým silniční bezpečnosti, besip, policie, cyklista, alkohol, havárie, Česko, Lesy České republiky, Česká kancelář pojistitelů, ENERGIE AG BOHEMIA s.r.o.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cyklista posilněný alkoholem nesmí do provozu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.