Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Hlavní příjezdová silnice k pevnosti Dobrošov je uzavřena. Řidiči musí po objížďkách

Na Náchodsku kvůli rekonstrukci pokračuje uzavírka regionální silnice z Náchoda přes Lipí do osady Jizbice. Jde o hlavní příjezdovou komunikaci do obce Dobrošov, kde je od 17. května otevřena zrekonstruovaná předválečná pevnost stejného jména. Dobrošovská pevnost je v květnu otevřena mimo pondělí od 10:00 do 16:00. Pevnost patří Královéhradeckému kraji, který je zároveň správcem opravované silnice.

"Silnice III/285 26 z Náchoda přes Lipí na Jizbici je v současnosti uzavřena kvůli rekonstrukci. Objízdná trasa vede z Nového Města nad Metují nebo z Dobrušky přes Nový Hrádek a dále přes Borovou a Českou Čermnou," uvedla Martina Svatoňová z kanceláře hejtmana.

Oprava silnice je rozdělena do dvou stavebních sezon. Letos budou stavbaři pracovat mezi Náchodem a obcí Lipí a v roce 2023 se přesunou do obce Lipí a směrem na Jizbici. Omezení provozu skončí v říjnu, kdy začne zimní přestávka.

Celkové náklady na rekonstrukci silnice jsou 83 milionů korun včetně DPH. Stavbu financuje Státní fond dopravní infrastruktury.

"S rekonstrukcí silnice souvisí také výstavba chodníků v obcích Jizbice a Lipí a městě Náchod," sdělil radní pro dopravu Václav Řehoř (ODS).

Pevnost Dobrošov se veřejnosti otevřela tento týden po třech letech rekonstrukce a stala se tak významným turistickým cílem v Královéhradeckém kraji. V areálu přibylo návštěvnické centrum s audiovizuální expozicí, úpravu podstoupily nadzemní a podzemní části tvrze, které se vrátily podobou do let 1937 až 1938. Královéhradecký kraj do památky investoval téměř 96 milionů korun.

Před rekonstrukcí pevnost ročně navštívilo kolem 30.000 lidí, její provoz zajišťuje Muzeum Náchodska. Dobrošovská pevnost je národní kulturní památkou a od roku 2015 patří kraji.

Pevnost Dobrošov na Náchodsku je po třech letech opět přístupná veřejnosti

Po třech letech rekonstrukce se dnes otevřela veřejnosti předválečná pevnost Dobrošov na Náchodsku. Návštěvnost byla dnes dopoledne vzhledem k deštivému počasí nižší. V areálu přibylo nové návštěvnické centrum s audiovizuální expozicí, úpravu...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pevnost Dobrošov

Štítky ČR, silnice, automobilová, Náchodsko, pevnost, Dobrošov, rekonstrukce, okres Náchod, Lipí, Náchod, Jizbice, Královéhradecký kraj, Nové Město nad Metují

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hlavní příjezdová silnice k pevnosti Dobrošov je uzavřena. Řidiči musí po objížďkách  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.