Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Obyvatele trápí hluk, podél Hradubické vyrostou protihlukové stěny

Hluk plynoucí z nárůstu dopravy na Hradubické, který dlouhodobě trápí místní obyvatele, by se v dohledné době mohl snížit. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) totiž plánuje stavbu protihlukových stěn. Položen by také měl být speciální "tichý" asfalt.

Přes den projede po Hradubické více jak 20 tisíc vozidel, v noci v průměru okolo 6 tisíc. Dopravních prostředků jezdí po Rašínově třídě pořád více a více, přilehlé domy ale od silnice stále odděluje pouze řada stromů. 

„Z důvodu nárůstu dopravy (a s tím navyšování hluku) byla zadána studie hlukového opatření. Na základě závěrů studie budou realizovány protihlukové stěny,“ uvedla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Nina Ledvinová.

Mezi stromy a silnicí tak vyroste stěna v délce 742 metrů. Rozdělena bude na dvě části, jedna dlouhá 324 a druhá 352 metrů. Výška se bude pohybovat od čtyř do šesti metrů a předpokládané náklady na vybudování jsou 33 milionů korun.


Hlučnou silnici řešili i krajští hygienici

„Měření hluku z dopravy na Rašínově třídě šířícího se do obytné zástavby proběhlo ze strany Krajské hygienické stanice na základě podnětu třikrát, naposledy v roce 2010. Naměřené hodnoty nepřekračovaly hygienické limity, které jsou však v daném místě vázány na tzv. „starou hlukovou zátěž“,“ uvedla Veronika Krejčí z Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje.

V noci před osmi lety hygienci naměřili 53,6 decibelů. Současné hlukové limity pro silnice 1. a 2. tříd jsou přitom 60 dB/den, 50 dB/noc. Dříve naměřené hodnoty tedy nevyhovují dnešním limitům, problém ale je, že limity jsou vázány na starou hlukovou zátěž. 

„Na silnice všech tříd, které byly v provozu před rokem 2000 a již v té době zde byly zjištěny nadlimitní hodnoty hluku, lze uplatnit korigované limity sedmdesát dB/den a šedesát dB/noc. Korekci lze však uplatnit pouze v případě, že se aktuálně posuzované hladiny hluku nezvýšily o více, než dva dB v porovnání s dobou před rokem 2000,“ vysvětluje Veronika Krejčí.

Stavět by se mohlo v roce 2020

Nyní to již vypadá, že by se lidem bydlícím v blízkosti této dopravní tepny mohlo začít blýskat na lepší časy. ŘSD má zpracovanou dokumentaci pro územní rozhodnutí a vydáno bylo územní rozhodnutí, které zatím ale nenabylo právní moci.

„Územní rozhodnutí na umístění protihlukových stěn u Rašinovy třídy v Hradci Králové již bylo vydáno a nyní je vyvěšeno na městské úřední desce, kde bude viset do 19.4. Pak bude běžet lhůta pro odvolání ještě dalších patnáct dní, tzn. do 4.5. bude možné podávat odvolání,“ uvedl mluvčí královéhradeckého magistrátu Petr Vinklář.

Stavba by mohla být zahájena po nabytí právní moci stavebních povolení, pravděpodobně v roce 2020. Plánováno je také položení speciálního "tichého" asfaltu.

Autoři | Foto ŘSD

Štítky doprava, hluk, Hradubická, ŘSD, silnice, Ředitelství silnic a dálnic, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatele trápí hluk, podél Hradubické vyrostou protihlukové stěny  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.