Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Po rekonstrukci se dnes otevírá hrad Vízmburk. V plánu je i kulturní program

Hrad Vízmburk v lesích u Havlovic na Trutnovsku na dnešek připravuje slavnostní otevření. Součástí akce bude také kulturní program. Zásadní rekonstrukce pozůstatků hradu začala loni v březnu a skončila v prosinci, vyšla téměř na 18 milionů korun, většinu pokryla evropská dotace. Letos vznikly za 600 tisíc korun nové expozice, které návštěvníci uvidí poprvé. Hrad byl veřejnosti zpřístupněn na začátku května.

"Slavnostním otevřením hradu chceme završit třináctileté období obnovy této památky," řekl Jaroslav Balcar z Občanského sdružení Vízmburk. Hrad patří státu, sdružení je nájemcem. Vstupné na sobotní akci pro dospělého bude 100 korun, děti zaplatí 50 korun.

Nové expozice mají za cíl přiblížit návštěvníkům historii hradu a také historii archeologického výzkumu na hradě a činnost sdružení. Pozůstatky hradu ze 13. století objevil v roce 1972 pod vrstvou hlíny archeolog Antonín Hejna. O existenci hradu se sice vědělo, ale nikdo neměl tušení, jak byl rozsáhlý. To ukázal až následný archeologický výzkum. Dobový tisk hrad nazýval podkrkonošskými Pompejemi, protože pod nánosy zeminy se dochovaly zdi místy až do výšky osmi metrů. Od roku 2008 obnovuje památku Občanské sdružení Vízmburk.

Expozice jsou tematicky rozdělené, například v jedné místnosti se návštěvníci dozvědí o historii hradu, v jiné, jak se žilo na hradě v první polovině 15. století. Návštěvníci uvidí také repliky zbraní, keramiky či maketu hradu. "Součástí expozice budou také vystavené originální architektonické prvky, které se na hradě našly," řekl Balcar.

Expozice jsou ve třech sklepeních, v místnostech východního a jižního paláce. V západním objektu je expozice věnovaná turistické naučné stezce po zhruba 20 historických místech česko-polského pomezí, které mají vztah k událostem z období husitských válek. Prohlídka expozic v doprovodu průvodce by neměla trvat déle než tři čtvrtě hodiny.

Oprava hradu je součástí česko-polského projektu Po stopách společné středověké historie. Projekt má přiblížit období husitských válek. Součástí projektu bude také zmíněná česko-polská naučná stezka.

Stavbaři loni zabezpečili pozůstatky hradu, opravili a zastřešili obvodovou zeď a objekty při obvodu hradu. Od roku 2013 byla takto zabezpečena pouze asi čtvrtina, zbytek byl zastřešen provizorně. Opravili také sklepy a zpřístupnili hradní věž. Opravy hradu tímto ale nekončí. Sdružení má v plánu v následujících pěti letech ještě zajistit skálu naproti stánku a obnovit na dvou místech hradby, to vše asi za milion korun, nyní řeší, jak bude práce financovat.

Památka bude v květnu a v červnu přístupná o víkendech, o letních prázdninách denně od 10:00 do 18:00. Vstup do hradu je zpoplatněn formou příspěvku na údržbu a opravy dalších částí hradu, dospělý zaplatí 70 korun a dítě 40 korun. Podrobnější informace jsou na webu.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto IC Trutnov

Štítky ČR, památky, stavby, Vízmburk, kultura, program, hrad, rekonstrukce, expozice, historie, Jaroslav Balcar, okres Trutnov, Havlovice, projekt, Husitské války, Antonín Hejna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po rekonstrukci se dnes otevírá hrad Vízmburk. V plánu je i kulturní program  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.