Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Hradecké muzeum představí dvorní umělce císaře Rudolfa. Některá díla budou vystavena úplně poprvé

Tento týden Muzeum východních Čech v Hradci Králové zpřístupnilo novou výstavu, ve které představí práce dvorních umělců císaře Rudolfa II. Jmenuje se “Rudolf II. - Umění pro císaře” a přístupná bude do začátku listopadu.

Sbírka je unikátní v tom, že jsou všechna tato díla ze soukromých sbírek. Některá z nich veřejnost uvidí úplně poprvé. Součástí výstavy budou i doposud nepřístupná díla Bartholomea Sprangera, Hanse von Aachen, Josepha Heintze st., Roelanta Saveryho, Pietera Stevense, Dirka de Quade van Ravesteyn, Matthiase Gundelacha, Adriaena de Vries a Aegidia Sadelera. 

„Dále bude představen soubor grafických listů a kreseb, erbovní privilegia, mapy a další předměty související s rudolfínskou dobou včetně několika dosud anonymních rudolfínských děl,“ dodala tisková mluvčí muzea Lucie Peterková.  

Pomyslnou třešničkou na dortu bude vystavený portrét Rudolfa II. od Lucase van Valckenborch z doby před rokem 1585. Muzeum si ho zapůjčilo od soukromého sběratele.  

Podle kurátora výstavy a vedoucího návštěvnického oddělení Muzea východních Čech v Hradci Králové Stanislava Hrbatého se i v historii česká veřejnost s rudolfínským uměním setkávala zřídka: „V 90. letech minulého století bylo komplexněji představeno jen na velké výstavě v Praze. Námi připravovaná výstava rozšiřuje badatelské poznatky z posledních let a dosud málo viděný fond rudolfínského umění představí v širších souvislostech evropského kontextu,“ řekl. 

Součástí výstavy bude i malý kabinet kuriozit z vrchnostenských sídlech právě v rudolfinské době. K vidění v něm budou například lebky exotických zvířat, pravěké fosilie, schránky velkých mořských mlžů, reprodukce nejcennějších obrazů z rudolfínských sbírek a kopie části Mattiolioho herbáře.  

K dispozici bude také alchymistická dílna. Vznikne tak tematický přesah výstavy pro její snadnější uchopení z didaktického hlediska muzejní pedagogiky. 

Ohodnoť článek

Foto Muzeum východních Čech v Hradci Králové

Štítky Muzeum východních Čech, Hradec Králové, výstava, obraz, císař, Rudolf, premiéra, kultura, Rudolf II., muzeum, umění, Bartholomeus Spranger, Joseph Heintz, Pieter Stevens, Lucas van Valckenborch, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecké muzeum představí dvorní umělce císaře Rudolfa. Některá díla budou vystavena úplně poprvé  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.