Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Rychle jedoucí řidič srazil kočárek. Šlo o preventivní video natočené na Jičínsku

Na internetu se v posledních dnech začala objevovat dvě videa z dopravní nehody. Na nich je zachycen řidič, který ve vysoké rychlosti srazí kočárek a čelně narazí do protijedoucí dodávky. Na sociálních sítích video vidělo tisíce lidí. Nyní se ukazuje, že jde o preventivní video, které natočil Vít Klusák v Rohoznici na Jičínsku.

Videa jsou dvě. První je natočeno na mobilní telefon spolujezdkyně v osobním autu, které nehodu zaviní. V něm je jasně vidět, že třetí pasažérka řidiče hecuje k rychlé jízdě. V tu chvíli přijíždějí k autobusové zastávce, kde stojí autobus a dodávka. O vteřinu později se na silnici objeví kočárek, který skončí rozdrcený mezi dvěma auty.  

Věrohodnost videa doplňuje i záznam z palubní kamery protijedoucího auta, který celou scénu zabírá z druhé strany. V tomto záběru je vidět, že se muž vbíhající do silnice nerozhlíží.  

Videa se na sociálních sítích začala objevovat v minulém týdnu. Do diskuze se zapojilo několik stovek lidí. Půlka lidí sváděla vinu na mladého řidiče osobního vozu, druhá zase na nezodpovědného otce, který strčil kočárek přímo pod kola vozu.  

Jelikož se policie k nehodě nevyjádřila, Hradecká Drbna oslovila Policii České republiky. Redakce chce potvrdit, zda se nehodou skutečně někdo zabývá. V neděli odpoledne přišla odpověď. „Jedná se o preventivní kampaň. Rád bych vás poprosil, abyste s reformováním o ní počkali až do zítřka (pondělí), kdy bude oficiálně připravena,“ odepsal policejní mluvčí Ondřej Moravčík.  

O natáčení nikdo nevěděl 

„Byli jsme osloveni, abychom vymysleli něco, co přivolá celospolečenskou debatu o nepřiměřené rychlosti. Hned jsem si vzpomněl na video, ve kterém dvě nešťastné holky živě vysílaly na sociální sítě a nabouraly se,“ říká režisér videa Vít Klusák. Ten na videu spolupracoval s Českou asociací pojišťoven, BESIPEM, policií a ministerstvem dopravy.  

Pro natočení filmaři vybrali silnici v obci Rohoznice na Jičínsku. Jde o rovný (zhruba kilometr dlouhý) úsek silnice druhé třídy, na kterém je nastavena maximální povolená rychlostí 50 kilometrů v hodině. „Když jsme to tak pozorovali, všichni tudy jedou tak sedmdesátkou,“ doplňuje Klusák.  

Cílem filmařů bylo videa natočit tak, aby si i náhodní kolemjdoucí mysleli, že došlo ke skutečné nehodě. Na finální natočení měli všichni účastníci jen jeden pokus. Celá situace tak byla několikrát vyzkoušena v uzavřeném areálu, kdy byl naplánovaný každý centimetr pohybu všech účastněných.  

Video končí ve chvíli, kdy spolujezdkyně mladého řidiče vystupuje z auta a běží ke kočárku. „My tu scénu musíme dohrát, protože nikdo neví, že je to fingovaná dopraní nehoda,“ vysvětluje v dokumentu Klusák. Následující scéna se tak odehrávala pouze pro náhodné kolemjdoucí. V ní se lidé dozvěděli, že v kočárku dítě nebylo. Muž ho využil místo nákupní tašky a převážel v něm nákup.  

Na místo následně dorazila policie i záchranná služba. Vše proběhlo tak, jako by šlo skutečně o opravdovou dopravní nehodu.  

Cílem bylo oslovit mladé lidi  

„Podle aktuálního průzkumu skoro 90 procent řidičů připouští, že jezdí vyšší než maximálně povolenou rychlostí,“ řekl Tomáš Neřold z Besipu. Úkolem tak bylo zacílit hlavně na mladší diváky, kterých se problematika přímo týká. Podle Klusáka by je klasická forma kampaně nemusela zaujmout.  

Podle odborníků je situace zachycená na videu málo pravděpodobná, ale je možné se s ní setkat. „Je třeba si uvědomit, že pokud jedeme padesátikilometrovou rychlostí v obci, zastavíme na 30 metrech. Pokud pojedu o pět kilometrů rychleji, nedobrzdím to a chodce srazím ve třicetikilometrové rychlosti,“ vysvětluje v reportáži o natáčení videa analytik dopravních nehod Aleš Vémola.   

Nepřiměřená rychlost se na celkovém počtu dopravních nehod podílí zhruba 17 procenty. „Pokud ale vezmeme nehody s tragickými následky, pak je její zastoupení kolem 40 procent,“ řekl Jiří Zlý z dopravní policie.  

Video se natáčelo na silnici II/284 v obci Rohoznice na Jičínsku. Jde o jednu ze dvou spojnic Miletína a Hořic. Podle mapy nehodovosti Policie České republiky se v tomto úseku nikdy žádná podobná nehoda nestala.   

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto repo: YouTube | Zdroj Hypermarket Film

Štítky nehoda, Rohoznice, Jičínsko, policie, BESIP, Vít Klusák, prevence, sociální, sítě, video, projekt, doprava, kočárek, autobus, okres Jičín, silnice, havárie, Policie České republiky, Ministerstvo dopravy České republiky, Česká asociace pojišťoven

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rychle jedoucí řidič srazil kočárek. Šlo o preventivní video natočené na Jičínsku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.