Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Hradecké ODS a ANO nabízí volný post zastupitele opozici. Hlasovat se bude na jednání zastupitelstva

Hradecká a menšinová vládnoucí koalice chce nabídnout volné místo náměstka opozici. Do současné chvíle se totiž nepodařilo obsadit gesci sociálních věcí a školství, kterou spravoval odvolaný Martin Hanousek (Zelení). Případnou volbu budou zastupitelé projednávat na konci června.

Změny ve vedení Hradce Králové budou řádným bodem dalšího jednání zastupitelstva. Na tiskové konferenci to potvrdil primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek (ODS). „Možnou pozici náměstka hodláme přenechat opozici a chceme, aby vznikla diskuze mezi zastupiteli. Počkáme, který klub navrhne koho,“ řekl primátor.  

Možnost vrátit se na svůj post má i odvolaný náměstek Martin Hanousek, který byl z postu odvolán. Na otázku novinářů, zda si dokáže tuto variantu představit, odpověděl primátor vyhýbavě. „Ano, dokážu. Ale tím moje představy končí,“ řekl Hrabálek na tiskové konferenci.  

Původní vládnoucí koalice složená z uskupení Změny pro Hradec a Zelených, ODS a ANO se rozpadla minulý rok v listopadu. Odstoupení od smlouvy iniciovala Změna pro Hradec a Zelení, kteří jsou nyní v opozici. Od té doby proběhlo několik desítek jednání. Na nové podobě vládnoucí koalice se zatím nikdo nedomluvil.  

Zástupci koalic Změna pro Hradec a Zelení s Koalicí pro Hradec a navrhovali vytvoření společné pětikoalice s ODS. To ODS odmítla a preferovala například čtyřkoalici s HDK, Piráty a Koalicí pro Hradec. V dubnu čtyři opoziční strany oznámily, že se již dalších protahujících se vyjednávání účastnit nebudou.  

Vládnoucí koalice v Hradci Králové vládla od voleb v roce 2018 až do konce loňského roku. Hnutí ANO má jako vítěz voleb v hradeckém sedmatřicetičlenném zastupitelstvu 11 mandátů. ODS má pět zastupitelů a Změna pro Hradec a Zelení tři křesla. HDK má sedm mandátů, Piráti pět, Koalice pro Hradec má tři zastupitele a KSČM také tři. 

Změna nastane i v radě Hradce Králové. Na volnou pozici bude navržen současný zastupitel Jiří Kos (ANO). 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MMHK

Štítky politika, ODS, ANO, Hradec Králové, koalice, vyjednávání, konference, Alexandr Hrabálek, primátor, náměstek, radní, ANO 2011, volby, Martin Hanousek, Hudební divadlo Karlín, Jiří Kos

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecké ODS a ANO nabízí volný post zastupitele opozici. Hlasovat se bude na jednání zastupitelstva  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.