Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Hradecká radnice chce zrekonstruovat poslední kiosek. Do posledně opraveného se nastěhuje zmrzlinář

Čtyři historické kiosky u Pražského mostu přes Labe v Hradci Králové jsou dílem Jana Kotěry. Před časem radnice opravila ten na levém břehu, do kterého se nyní nastěhuje prodejce točené zmrzliny. V plánu je tak opravit poslední, který je přes řeku na druhé straně.

Rada města počítá s tím, že oprava kiosku by mohla stát zhruba 5,5 milionu korun. Vyčlenění této částky bude užší vedení města navrhovat i zastupitelstvu. „Tato lokalita je vstupní bránou do starého města a je třeba, aby nejen dobře vypadala, ale ožila jako v dobách své největší slávy,“ řekl náměstek primátora Pavel Marek (ANO).  

Na Tylově nábřeží stojí celkem čtyři secesní kiosky. Tři už radnice opravila, nyní je čas dát do pořádku ten úplně poslední. Dříve se zde nacházelo rychlé občerstvení. Rekonstrukci bude mít na starosti Správa nemovitostí Hradec Králové.  

Poslední slovo budou mít zastupitelé, kteří musí částku schválit. Pokud návrh na květnovém zasedání projde, začne město vybírat společnost, která rekonstrukci provede. S pracemi by se tak mohlo začít na začátku příštího roku.  

 

Nájemci musí dodržet přísné podmínky  

Jelikož se jedná o historické secesní kiosky chráněné zákonem, musí jejich nájemníci dodržet celou řadu podmínek. Budoucí nájemce nesmí kiosek upravovat nebo zde umístit reklamu, kterou nepovolí památková péče. I přesto se nájemníka do nově zrekonstruovaného kiosku na levé straně řeky podařilo najít.  

„O pronájem kiosku byl opravdu zájem. Přihlásilo se nám 11 zájemců. Rozhodujícím kritériem byla cena, ale přihlíželo se i k tomu, co má budoucí nájemce v plánu,“ řekl Marek. Podle jeho slov nejvyšší tři nabídky nabízeli cenu přes 20 tisíc korun ročně za metr čtvereční. Celková plocha zmíněného kiosku se pohybuje kolem šesti metrů čtverečních. 

Smlouva byla podepsána s třetím v pořadí, který bude v kiosku prodávat točenou zmrzlinu. První dva nakonec od podpisu smlouvy odstoupili. Jeden z nich měl zájem provozovat v kiosku galerii s výhledem na Labe.  

Do jednoho kiosku radnice stále ještě nájemce hledá. Jde o stavbu, kde se dříve nacházela prodejna punčochového zboží. Město si nepřeje, aby se zde prodávalo jídlo. Tím tak zúžila výběr a z výběrového řízení prakticky vyřadila kavárny, rychlé občerstvení i prodejce zmrzliny. V plánu je najít nájemce, který se bude zabývat prodejem zboží. Obálky s nabídkami město otevře 10. června.  

Problémy s firmou, která rekonstrukce prováděla  

Není žádným tajemstvím, že měla radnice s rekonstrukcí kiosků problémy. Těsně před dokončením posledního kiosku uhradila společnost pokutu ve výši 850 tisíc korun a odstoupila od smlouvy. Podle jednatele firmy Vlčí stavby nebylo možné se investorovi zavděčit. Hlavní komplikace vznikla u výroby tepaných měděných reliéfů. Ty nechala společnost vyrobit u společnosti v Praze, kvůli připomínkám města je ale nechávala třikrát předělávat. Společnost tak přišla o zhruba 2,9 milionů korun.  

Podle neoficiálních informací mělo jít o velikost reliéfů. Po výrobě měla radnice společnosti sdělit, že musí (už hotový prvek) zmenšit. Po opravě měla přijít druhá zpráva; „tohle je moc malé, musí se to zvětšit“. Zástupci města se byli údajně podívat i v Praze, kde výrobek odsouhlasili.  

Kiosky z roku 1912 jsou součástí secesního mostu v centru Hradce Králové. Ten nahradil starý pevnostní most a je významnou památkou předválečné epochy. Most má typické kamenné zábradlí a konstrukce mostu je opatřena osvětlovacími stožáry a oblouky nad vozovkou. V 19. století na něm bylo nataženo pár metrů kolejí pro tramvajovou dopravu. Žádná tramvaj však Hradcem Králové nikdy nejela. 

Ohodnoť článek

Foto

Štítky kiosek, Hradec Králové, Pražský most, rekonstrukce, památka, historie, společnost, smlouva, radnice, zmrzlina, Labe, Jan Kotěra, Pavel Marek, ANO 2011, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecká radnice chce zrekonstruovat poslední kiosek. Do posledně opraveného se nastěhuje zmrzlinář  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.