Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Muzeum Boženy Němcové v České Skalici otevřelo dvě nové výstavy

Literární Muzeum Boženy Němcové v České Skalici na Náchodsku otevřelo dvě nové výstavy. Jedna připomíná 90. výročí založení muzea a druhá život a dílo režiséra Antonína Moskalyka, který v České Skalici natočil známý film Babička. Muzeum v současné podobě bylo založeno s cílem zachovat odkaz Boženy Němcové a je nejrozsáhlejší svého druhu v Čechách. Muzeum, které spadá pod město Česká Skalice, má otevřeno od května do září šest dní v týdnu kromě pondělí.

První výstava představí návštěvníkům okolnosti vzniku muzea, které bylo 24. května 1931 otevřeno ve staré radnici na náměstí. Výstava potrvá do 30. září 2021. "K vidění jsou historické fotografie a písemnosti z archivu muzea. Za zmínku stojí také vývěsní cedule Klubu československých turistů, díky kterému mohlo muzeum vůbec vzniknout, protože koupilo od dcery Boženy Němcové její pozůstalost,” řekla vedoucí odbory kultury radnice Martina Zálišová.

Druhá dnes otevřená výstava nazvaná Režisér Antonín Moskalyk známý a neznámý představuje osobnost režiséra, jeho divadelní, televizní a filmovou tvorbu. Výstava je naplánovaná do 30. září 2022.

"Proč je tato výstava zrovna v České Skalici je místním jasné, jednak měl chalupu na nedalekém Žernově a ve městě a okolí natáčel film Babička, který se stal pro nás téměř kultovním dílem. Výstava vznikla ve spolupráci s dcerou Antonína Moskalyka, Pavlínou, která poskytla většinu vystavených exponátů. Na výstavě je k vidění i například kamera, kterou nám zapůjčila FAMU, na kterou se v té době natáčelo," řekla Zálišová.

Hlavním projektem muzea letošního roku je stálá expozice Bitva u České Skalice 28. 6. 1866, která je připravovaná k 155. výročí této události. Otevření expozice je naplánované na 29. června.

Muzeum je pro veřejnost znovu otevřené od 4. května. Je v něm také stálá expozice Boženy Němcové, která připomíná život, dílo a dobu této české spisovatelky národního obrození. V přízemí muzea je nově instalovaná výstava Ach, ty ženy, která umožní návštěvníkům nahlédnout do soukromí žen na konci 19. a na počátku 20. století. Od 8. května je přístupná historická roubená budova školy, tzv. Barunčina škola, v květnu a v červnu pouze o víkendech. Komentované prohlídky nejsou zatím povoleny. Muzeum je přístupné za přísných hygienických pravidel.

Českoskalické Městské muzeum vzniklo roku 1902 jako vlastivědné. Po zakoupení pozůstalosti Boženy Němcové od její dcery Bohdany v roce 1919 se zájem muzea přesunul na osobnost a dílo Boženy Němcové, až 24. května 1931 bylo ve staré radnici na náměstí otevřeno první české literární muzeum – Muzeum Boženy Němcové. U příležitosti 100. výročí spisovatelčina úmrtí v roce 1962 byla provedena rekonstrukce historického Steidlerova hostince U Bílého lva v Malé Skalici, kam bylo přemístěno muzeum s literárním archivem a knihovnou. Od září 1970 stojí v Jiřinkovém parku před muzeem bronzová plastika sedmnáctileté Barunky Panklové-Němcové. Součástí muzea je Barunčina škola, která byla otevřena pro veřejnost v roce 1962, uvedlo muzeum na svém webu.

Do roku 2017 bylo součástí českoskalického muzea také Muzeum textilu, které provozovalo Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze. Šlo o jediné české muzeum zaměřené na historii textilní tvorby.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, muzea, literatura, Česká Skalice, Muzeum Boženy Němcové, kultura, výstava, muzeum, Božena Němcová, Antonín Moskalyk, Česko, radnice, okres Náchod, Barunčina škola, Klub československých turistů, film

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum Boženy Němcové v České Skalici otevřelo dvě nové výstavy  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.