Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nemocnice začínají povolovat návštěvy. Budoucí tatínkové mohou k porodu bez testu

Kromě otevření předzahrádek restaurací a posiloven obsahoval nový balíček rozvolnění i zrušení zákazu návštěv v nemocnicích. Nově je tak možné navštívit své hospitalizované příbuzné. Například ve Fakultní nemocnici Hradec Králové jsou návštěvy povolené jen na tři hodiny denně. Vždy od 14:00 do 17:00 a to za přísných podmínek.

K jednomu pacientovi můžou maximálně dva lidé. A to vždy na maximálně 30 minut. „V individuálních případech s ohledem na zdravotní stav může ošetřující lékař návštěvu nepovolit nebo ukončit,“ upozornil mluvčí nemocnice Jakub Sochor. Například na hematologických odděleních jsou návštěvy povolené jen v případě, že to povolí ošetřující lékař.  

Během návštěvy je třeba dodržet přísná pravidla. Návštěva se musí prokázat negativním antigenním nebo PCR testem. Ten lze nahradit dokladem o úplném očkování nebo potvrzením o prodělaném onemocnění COVID-19 v posledních 90 dnech. Dezinfekce a respirátor minimální třídy FFP2 jsou samozřejmostí. V případě, že je návštěva na vícelůžkovém pokoji, musí mít všichni lidé v místnosti nasazený respirátor (včetně pacientů). 

Zavedená pravidla v hradecké nemocnici platí i při návštěvách pacientů na dětských odděleních. Navštěvovat lze i pacienty, kteří mají potvrzené onemocnění COVID-19. V tomto případě se postupuje podle pokynů od ošetřujícího lékaře. 

V Hradci Králové doprovod k porodu bez testu 

„Přítomnost otců u porodu je ve Fakultní nemocnici Hradec Králové bez testu. Je totiž zamezen kontakt s dalšími rodičkami a osobami na porodním sále,“ potvrdil mluvčí nemocnice. Doprovod musí během porodu dodržovat všechna platná hygienická pravidla a mít nasazený respirátor. Není také dovoleno se volně pohybovat po nemocnici.  

Pokud by chtěla rodička u porodu třetí doprovod (například dulu), bude třeba potvrzení o provedeném negativním antigenním nebo PCR testu pro třetí osobu. Stáří testu nesmí být starší než 72 hodin. 

Rodičky s pozitivním testem na onemocnění COVID-19 mohou mít v porodnici pouze jeden doprovod. A to za předpokladu, že s budoucí matkou žije ve stejné domácnosti. Po celou dobu porodu doprovázející osoba nesnímá respirátor FFP2 a nesmí se pohybovat bez vědomí personálu mimo porodní box. 

Krajské nemocnice se vrací k normálnímu provozu  

Všechny nemocnice v Královéhradeckém kraji se postupně vrací k běžnému provozu. Například v náchodské nemocnici zůstává otevřené úplně poslední covidové oddělení v původních prostorách ARO. „S dalším poklesem covidových pacientů bude péče zajištěna již na běžných odděleních v izolaci. Covid pacienti vyžadující standardní péči budou hospitalizováni v oddělené části na interním oddělení," řekla mluvčí krajských nemocnic Lucie Chytilová

V rychnovské nemocnici byla obnovena péče v plné šíři tento týden. Péče o covidové pacienty bude zajištěná v režimu tzv. hybridní péče založené na izolaci pacientů v jednotlivých odděleních. Podle zástupců kraje budou preventivně všichni pacienti před operacemi testováni PCR testem. 

Jičínská nemocnice v těchto dnech zavírá poslední covidové oddělení. Operativa funguje v běžném režimu, pacienti jsou při příjmu testováni ATG testy. Také v Oblastní nemocnici Trutnov a v Městské nemocnici Dvůr Králové nad Labem byl provoz obnoven v plné šíři. Covid pacienti budou v hybridním režimu na izolovaných lůžkách na vybraných odděleních. 

Ohodnoť článek

Foto

Štítky nemocnice, Hradec Králové, FNHK, návštěvy, provoz, obnovení, covid, pandemie, oddělení, porodnice, porod, doprovod, návštěva, pacient, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Jakub Sochor, Oblastní nemocnice Trutnov a.s., Městská nemocnice Dvůr Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice začínají povolovat návštěvy. Budoucí tatínkové mohou k porodu bez testu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.