Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hradecká obchodní centra praskala ve švech. Na nákup vyrazily tisíce lidí

Plná parkoviště, ucpané eskalátory a dlouhé fronty před obchody. Tak to dnes vypadalo v některých obchodních centrech v Hradci Králové. Podle obchodníků je zájem o čtvrtinu větší než během stejného víkendu v roce 2019. Většina obchodů se otevřela v pondělí 10. května. Jde tak o první nakupovací víkend po téměř půl roce.

GALERIE: Plná obchodní centra v Hradci Králové

Sobota, 15. května 2021, 17:35

OC AuPark v Hradci Králové
Hornbach v Hradci Králové

Nejvíce nakupujících dnes bylo v OC Futurum. O tom, že je prakticky plno informovala u vjezdu do garáže cedule s volnými parkovacími místy. Několik desítek posledních stání bylo k dispozici pouze v nejvyšších patrech.  

V samotném obchodním centru bylo několik stovek lidí. Dlouhé fronty se tvořily především u sportovních potřeb a obchodech s oblečením pro mladé. „Stojím tady asi 20 minut. S kamarádkou jsme se rozhodly vyrazit nakupovat, když to konečně otevřeli,“ řekla Klára S., která čekala v dlouhé frontě do obchodu New Yorker. Dlouhé fronty se tvořily například i u kavárny v druhém patře obchodního domu.  

Prakticky všichni dodržovali povinnost nosit respirátor. Naopak nikdo se ani nesnažil dodržovat dvoumetrové rozestupy. V některých pasážích to dnes odpoledne nebylo ani možné.  

O poznání méně lidí bylo dnes v obchodním centru AuPark. V porovnání s OC Futurum zde byla návštěvnost čtvrtinová. Největší fronty byly opět u výše zmíněného obchodu s oblečením. Nejdéle pak nakupující čekali u pokladen v jednotlivých obchodech. Vždy se jednalo o maximálně pět minut.  

Vypjatá situace byla i na parkovišti před obchodním domem Hornbach. Během odpoledne byla obsazena všechna parkovací místa. Řidiči tak nechávali svá auta na příjezdových cestách nebo na chodnících kolem obchodu. Uvnitř se počet návštěvníků rovnoměrně rozptýlil po velké ploše obchodu. Ke shlukování docházelo pouze u pokladen, kde nakupující čekali v průměru 15 minut. 

Obchody musí počty návštěvníků regulovat  

Majitel obchodu musí omezit kapacitu tak, aby měl jeden nakupující 15 metrů čtverečních plochy obchodu. Zároveň je třeba zajistit, aby se lidé neshlukovali a dodržovali dvoumetrové rozestupy (například ve frontách u pokladen). Personál obchodů musí také zajistit dostatečné množství dezinfekce pro všechny své zákazníky.  

Prodejny a jejich výdejní okénka mohou mít otevřeno mezi 6:00 a 21:59. Otevřeno mohou mít o nedělích i svátcích. Z omezení otevírací doby mají výjimku čerpací stanice, lékárny a prodejny na letištích, na nádraží a ve zdravotnických zařízeních, a také závodní a podobné jídelny. 

V pondělí se bude opět rozvolňovat  

Od pondělí 17. května vejde v platnost další balíček rozvolnění. Pravděpodobně nejočekávanější je otevření předzahrádek u restaurací. I zde bude platit několik zásadních pravidel, avšak personál negativní testy zákazníků nakonec kontrolovat nebude. V namátkových kontrolách bude na dodržování dohlížet policie a také hygienici.  

Pondělní rozvolnění se bude týkat i kultury. Na venkovních akcích bude moct být až 700 diváků. Podmínkou je, že každý z nich bude muset mít přidělené místo. Při koncertu tak bude nutné sedět. Za přísných pravidel otevřou také posilovny a fitness centra.  

Rozvolnění protikoronavirových opatření se týká i škol. K normálnímu režimu výuky ve škole bez rotací se vrátí první stupeň základních škol v celé zemi a druhý stupeň ZŠ a nižší ročníky víceletých gymnázií v Královéhradeckém, Karlovarském, Plzeňském, Středočeském, Libereckém a Pardubickém kraji a také v Praze. Na druhém stupni v celém Česku má skončit rotační výuka od 24. května. 

Ohodnoť článek

Foto

Štítky obchod, lidé, plno, COVID-19, rozvolnění, nákup, Hradec Králové, Futurum, Aupark, Hornbac, FOTO, galerie, obchodní centrum, New Yorker, Hornbach, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecká obchodní centra praskala ve švech. Na nákup vyrazily tisíce lidí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.