Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Trutnov zkouší nový způsob oprav silnic. Chce se přesvědčit, zda se mikrovlnná technologie vyplatí

Radnice v Trutnově vyzkoušela nový technologický postup při opravách výtluků. Místo klasické studené cesty zvolila mikrovlnnou technologii. Díky ní by měla silnice vydržet i o několik let déle. K rekonstrukci tímto způsobem je třeba speciální zařízení. To si radnice půjčila.

„Je to nová moderní metoda, která má tu výhodu, že je šetrnější. Patentovaný systém umožní opravu výmolů beze spár a s rovným povrchem. Při jízdě potom nepoznáte, kde jedete po původní a kde po opravené vozovce,“ vysvětluje místostarosta Trutnova Tomáš Hendrych (Piráti a nezávislí Trutnov). 

Během opravy silnice se kromě směsi prudce zahřejí i samotné hrany výtluku. Při vyplňování díry se teplota vyšplhá až na 135 stupňů. Díky tomu se použitá směs lépe spojí s původním povrchem vozovky. Trvanlivost opravy se uvádím zhruba od tří do pěti let. Naopak klasická oprava za studena vydrží necelý rok.  

Pokud se oprava pomocí této technologie osvědčí, zvažuje trutnovská radnice nákup vlastního stroje. Využití by měl především při drobnějších opravách nejen na trutnovských vozovkách, ale mohl by být zapůjčen v rámci spolupráce i do okolních obcí. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto město Trutnov

Štítky oprava, silnice, výtluk, mikrovlnná technologie, zahřívání, Trutnov, technologie, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trutnov zkouší nový způsob oprav silnic. Chce se přesvědčit, zda se mikrovlnná technologie vyplatí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.