Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nad Hradcem Králové můžeme vidět vesmírný vlak Elona Muska. Vypadá jako UFO

V těchto dnech můžeme na noční obloze vidět netradiční výjev, který se podobá přesné formaci letících letadel. Realita je však daleko výš, než se zdá. Jde o satelity Elona Muska v rámci sítě Starlink. Jde o poslední várku družic, která byla vypuštěna na oběžnou dráhu. Než vystoupají do své provozní výšky, můžeme je vidět bez pomocí dalekohledu.

Velice jasně byl takzvaný vesmírný vlak vidět v sobotu kolem 22:30 přímo nad Hradcem Králové. Přímka několika světel se pohybovala směrem od Jičína dál na Pardubice. „Bylo to zvláštní, pozorovat něco podobného. Nejdřív jsem vůbec nevěděl o co jde,“ řekl Michal Došek, který vesmírný vlak o víkendu pozoroval.   

Řada milovníků konspiračních teorií začala v komentářích na sociálních sítích psát o tom, že bylo nad Českou republikou vidět UFO. Podle odborníků si máme na podobné vesmírné záležitosti zvykat. S postupnou modernizací a technologickým postupem bude ve vesmíru stále více podobných satelitů a družic.  

Díky internetové stránce findstarlink.com je velice jednoduché zjistit, kdy bude další vesmírný vlak Elona Muska vidět. Například nad Hradcem Králové satelity proletí dnes v noci kolem 4:17. Další možnosti budeme mít pravidelně až do 16. května. To, zda budou satelity vidět záleží především na oblačnosti a počasí.  

Samotný pohyb satelitů lze sledovat i pomocí aplikace Starlink, kterou si můžete instalovat do vašeho telefonu. Automaticky vypočítá, kdy bude vesmírný vlak vidět v místě, na kterém se právě nacházíte. 

Zařízení bude poskytovat rychlejší internet  

První satelity vynesla společnost Elona Muska na oběžnou dráhu už v květnu roku 2019. Satelitní internetová síť má výhodu v tom, že se volným prostorem pohybuje signál rychleji. Data navíc nemusí procházet jednotlivými body a k uživateli tak míří napřímo. Muskova síť by tak měla přispět hlavně v komunikaci na velké vzdálenosti.  

Podle portálu iDnes.cz dokáže síť satelitů zajistit vysokorychlostní internet na celém světě. Podle některých informací by mu mohl tento projekt vydělat kolem 30 miliard dolarů ročně. V budoucnu by Elon Musk rád ukrojil až pět procent z celosvětových příjmů telekomunikací.  

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto 1TV

Štítky vesmírný vlak, Elon Musk, Hradec Králové, satelit, vesmír, technika, internet, noc, obloha, umělá družice, Starlink, Česko, Pardubice, Jičín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vladimír Prokop

Měl jsem to "štěstí" zahlédnout tento vláček taky. https://www.youtube.com/watch?v=BPuHQ-epDLQ

Čtvrtek, 13. května 2021, 06:29Odpovědět

Nad Hradcem Králové můžeme vidět vesmírný vlak Elona Muska. Vypadá jako UFO  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.