Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Krkonoších řádil pytlák. Postřelil chráněného čápa a usmrtil volavku

Správa Krkonošského národního parku musela řešit několik případů pytláctví. Podává proto trestní oznámení na neznámého pachatele. V Horním Maršově na Trutnovsku někdo postřelil čápa černého a ve Vítkovicích v Krkonoších usmrtil volavku popelavou. Zraněný čáp přišel o křídlo, do volné přírody se vrátit nemůže.

„Za posledních 15 let v Krkonoších nic podobného nepamatuji,“ řekl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.  

Postřelený čáp byl nalezen 15. dubna na území ochranného pásma Krkonošského národního parku. Podle správců to bylo v bezprostřední blízkosti národního parku. „Vzhledem k charakteru poranění jsme jej převezli do Záchranné stanice ČSOP JARO v Jaroměři. Čáp měl otevřenou zlomeninu zápěstí, a proto mu veterinář musel poraněné křídlo amputovat,“ řekl Drahný. Osmnáctiletý čáp zbytek svého života stráví v lidské péči. V přírodě by nepřežil.  

Tento druh čápů u nás patří mezi silně ohrožené. Správci parku odhadují, že jich je v Krkonoších jen kolem 13 kusů. Podle ornitologického kroužku se podařilo zjistit, že tento jedinec byl okroužkován jako mládě dne 23. června 2003 na hnízdě v Teplicích nad Metují. Během svého života byl několikrát kontrolován na různých místech ČR, od roku 2019 hnízdil v Mokřinách na Žacléřském hřbetu. 

Mrtvou volavku popelavou se podařilo najít 21. dubna ve Vítkovicích v Krkonoších. Na první pohled bylo zjevné, že byla zastřelena.  

„V případě čápa černého Krkonoše přišly o zkušeného dospělého ptáka, který v minulých letech úspěšně rozšiřoval populaci tohoto zvláště chráněného druhu. V případě volavky se jedná o zabití ptáka ve volné přírodě ve zvláště chráněném území, respektive v jeho ochranném pásmu,“ řekl Radek Drahný. 

Ohodnoť článek

Foto KRNAP

Štítky pytlák, KRNAP, Krkonoše, čáp, volavka, vyšetřování, trestné oznámení, park, příroda, střelba, Krkonošský národní park, Vítkovice, okres Trutnov, Horní Maršov, Správa Krkonošského národního parku, Jaroměř, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Krkonoších řádil pytlák. Postřelil chráněného čápa a usmrtil volavku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.