Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Návrat zákazníků bude pozvolný, tvrdí majitel knihkupectví z hradeckého nádraží

Po více než čtyřech měsících dnes otevřelo také známé královéhradecké knihkupectví Ambra v budově hlavního vlakového nádraží. Knihkupec Petr Červinka očekává pozvolný návrat zákazníků. Dnes během první hodiny po znovuotevření obsloužil jednu zákaznici. Knihkupectví, antikvariáty a další služby mohly dnes opět otevřít díky rozvolnění koronavirových opatření.

"Květen je tradičně nejhorším rokem pro prodej knih, navíc je před výplatami. Více lidí proto očekávám odpoledne a spíše až zítra," řekl majitel knihkupectí Petr Červinka.

Knihkupectví v nádražní budově funguje 51 let, provozuje ho od roku 2006. Pro mnohé obyvatele města má "kniha na nádraží" význam také orientační. Dát si "sraz u knihy", znamená jasný vzkaz.

Přestože během lockdownu měl okénkový prodej knih, zaznamenal dramatický propad tržeb. "Na tržbách jsem přišel rozhodně o více než 80 procent. Potvrdilo se mi, že knihkupectví takového druhu, jaký provozuju, musí mít speciální nabídku, aby se udrželo. Kdybych takový sortiment nenabízel, nepřežil bych," řekl dnes Červinka.

V posledních letech ho vyhledávají hlavně zákazníci, kteří mají zájem o jiný sortiment, než jaký nabízejí velké řetězce. Prodej mu drží hlavně naučná literatura, pak také populární psychologie nebo místopis. Během pandemie zaznamenal vyšší zájem o prózu.

"Prózu jsem dosud prodával minimálně. Lidé měli asi více času na čtení," řekl Červinka. Podle něj knihkupectví měla zavřeno zbytečně dlouho, minimálně od Velikonoc mohla být s omezením počtu zákazníků otevřena. "Žádné riziko by to nepředstavovalo," dodal.

Kvůli zlepšující se epidemické situaci v ČR dnes mohly kromě knihkupectví znovu otevřít třeba také opravny obuvi, autobazary, autosalony, lanovky, solária, hodinářství, zlatnictví či truhlářství nebo cestovní kanceláře.

Královéhradecký kraj nadále patří s Karlovarským krajem k aktuálně nejméně zasaženým regionům ČR epidemií koronaviru. V Královéhradeckém kraji za posledních sedm dní přibylo v přepočtu na 100.000 obyvatel 38 nakažených, v Karlovarském kraji to bylo 34 nakažených.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Roubíček

Štítky ČR, koronavirus, služby, knihkupectví, Hradec Králové, FOTO, kniha, Česko, pandemie covidu-19, Velikonoce, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návrat zákazníků bude pozvolný, tvrdí majitel knihkupectví z hradeckého nádraží  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.