Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Krkonoších se chystají na spuštění lanovek. První se rozjede už ve středu

Provozovatelé lanovek ve východních Krkonoších se chystají na jejich spuštění. První začne fungovat v Peci pod Sněžkou, a to kabinová lanová dráha na Sněžku. Vláda rozhodla o tom, že lanovky mohou obnovit provoz od 10. května společně s maloobchodem a dalšími službami. Epidemie koronaviru v České republice nyní slábne.

Kabinová lanová dráha z Pece pod Sněžkou přes Růžovou horu na nejvyšší horu České republice by měla svézt první turisty po nucené pauze kvůli pandemii koronaviru ve středu 12. května. Lanovka na Sněžku jezdí v závislosti na počasí, může být v provozu do rychlosti větru 60 km/h. "Letní provoz zahájíme ve středu 12. května včetně okének v bistru Pec a Sněžka," uvedl zástupce vedoucího provozu lanovky Jiří Martinec.

Kabinovou lanovku, která patří městu Pec pod Sněžkou, tvoří dva úseky, a to Pec - Růžová hora a Růžová hora - Sněžka. Z hlediska převýšení je v Česku nejextrémnější kabinovou lanovku. Převýšení lanové dráhy z dolní stanice v Peci do horní stanice na Sněžce je přes 700 metrů.

V největším krkonošském středisku ve Špindlerově Mlýně chystají zatím víkendový provoz sedačkové lanovky na Medvědín od pátku 14. května, uvedl provozovatel na webu.

Od soboty 15. května se přidá kabinová lanovka z Janských Lázní na Černou horu ve SkiResortu Černá hora - Pec. Na Černé hoře bude ve dnech provozu lanovky otevřené výdejní okénko Fordbaru. "Kabinková lanovka Černohorský Express začne jezdit v sobotu 15. května. V květnu počítáme s víkendovým provozem. Od června by tato lanovka měla vyvézt návštěvníky z Janských Lázní již denně," uvedla pro mluvčí SkiResortu Zina Plchová.

Sedačková lanovka Portášky ve Velké Úpě začne jezdit ve víkendovém režimu od soboty 22. května. O sobotách a nedělích bude v provozu i v červnu. "Rovněž Herní krajina Pecka se pro návštěvníky otevře až v sobotu 22. května. Některé herní prvky jsou totiž stále pod sněhem," uvedla Plchová.

Sněhu v Krkonoších je stále dost

Sníh v Krkonoších kvůli chladnému jaru odtává jen pozvolna, na hřebenech tak zůstává 70 až 110 centimetrů sněhu. V Krkonoších platí první stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové stupnice. "Na jižních svazích je sníh pouze ve žlabech, závětrných místech a odtrhových zónách. Jižní úbočí Kozích hřbetů a Sněžky jsou téměř beze sněhu. Na severních svazích je souvislá sněhová pokrývka," uvedl Robert Dlouhý z Horské služby Krkonoše.

Fréza dnes prorážela bariéry sněhu na cestě na Luční boudu v Krkonoších

Fréza technických služeb města Pec pod Sněžkou dnes prorážela masu sněhu v traverzu mezi Výrovkou a kaplí Památník obětem hor v Krkonoších. Cílem je zprovoznit zásobovací horskou cestu na hřebenovou Luční boudu. Na odklízení sněhu dnes v úseku...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, turistika, koronavirus, lanovky, Krkonoše, lanová dráha, Sněžka, Pec pod Sněžkou, Česko, pandemie covidu-19, Růžová hora, kabinová lanovka, Černá hora, Janské Lázně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Krkonoších se chystají na spuštění lanovek. První se rozjede už ve středu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.