Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Velké natírání. Kostel sv. Mikuláše v Jiráskových sadech dostane ochrannou vrstvu

Ještě před zahájením hlavní sezóny dostane dřevěný kostel sv. Mikuláše v hradeckých Jiráskových sadech ochranný nátěr. Ochranná vrstva by měla prodloužit životnost šindele, ze které je kostel postavený. Kompletně „vymalováno“ bude do konce měsíce.

„Nemohli jsme ho provádět dříve než několik let po položení nových šindelů. Samotnému nátěru musí navíc předcházet ještě několik úprav. Tou první je očistění budovy od prachu, mechu nebo spadaného listí, aby se mohl nátěr aplikovat na čistý povrch,“ říká vedoucí odboru památkové péče Jan Falta

Samotný nátěr radnici vyjde na 240 tisíc korun bez DPH. Alespoň o částečné pokrytí nákladů město požádalo o dotaci z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón z ministerstva kultury.  

Kostel už je veřejnosti přístupný  

„Kostel je možné navštěvovat už od začátku tohoto týdne, ovšem kapacita návštěv je velmi omezená. Zároveň je pro tyto prohlídky nutné se objednávat předem na internetových stránkách,“ vysvětluje ředitel Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti Miroslav Franc. 

Oficiální turistická sezóna v kostele sv. Mikuláše začne až 29. května. Město se chce vrátit ke stejnému modelu jako v posledních letech. Na prohlídku bude možné rezervovat termín. Interiér kostela ale budou moct lidé navštívit i bez objednání.  

Samotný kostel prošel rozsáhlou rekonstrukcí. Ta začala v září roku 2016. O tři roky později byl opět zpřístupněn veřejnosti. Stavbaři na kostelíku vyměnili šindelovou střechu, opravili podlahy a trámy. Kompletním restaurováním prošla malovaná výzdoba a inventář. Perlou kostela je ozdobná malovaná stěna, která odděluje v pravoslavných kostelích chór od oltářní části. 

Celý kostel byl termosanací (zahřátím) ošetřen proti dřevokazným škůdcům. Stavba dostala vzduchotechniku regulující teplotu a vlhkost, moderní zabezpečovací systém a hasicí zařízení na bázi plynu.  

Kostel byl přivezen ze Slovenska  

Původně stál celý kostelík v obci Habura na Slovensku. V roce 1740 zde místní postavili velký kamenný kostel a ten malý byl převezen do Malé Polaně. Ale i Malá Polana si časem postavila svůj kostel, a dřevěný kostel tenkrát zakoupilo za 12 tisíc korun město Hradec Králové. Do krajské metropole byl přestěhován v roce 1935. 

„Celá akce v roce 1935 od nabídky, výběru na místě, odsouhlasení úřady na Slovensku a v zastupitelstvu v Hradci Králové, rozebrání, převoz a postavení v Hradci Králové až po ukončení stavby trvala pouze tři a půl měsíce," řekla mluvčí radnice Kateřina Šmídová

Ohodnoť článek

Foto kostelsvatehomikulase.cz

Štítky kostel, sv. Mikuláš, Hradec Králové, Jiráskovy sady, nátěr, prevence, historie, Slovensko, sad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velké natírání. Kostel sv. Mikuláše v Jiráskových sadech dostane ochrannou vrstvu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.