Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Parkování u nemocnice v Hradci Králové nestačí. Místo hledáme i půl hodiny, stěžují si pacienti

Parkování u Fakultní nemocnice Hradec Králové je evergreenem mezi tématy v krajském městě. Pacienti dojíždějící do nemocnice autem stráví daleko více času hledáním parkovacího místa než v samotné ordinaci u lékaře. V týdnu řidiči hledají volné parkovací místo i půl hodiny. Situaci nepomohlo ani uzavření prostranství na břehu Labe, kde se dříve parkovalo.

Například Gabriela Frýbová jezdí do Fakultní nemocnice Hradec Králové pravidelně několikrát do roka. Při poslední návštěvě hledala parkovací místo půl hodiny. „Bylo nás tam víc. Volné místo na zaparkování hledalo zhruba dvacet dalších řidičů. Do toho tam byla městská policie, která nesprávně zaparkovaným autům dávala pokuty,“ postěžovala si redakci.  

Jelikož Frýbová navštěvuje nemocnici pravidelně, s vypjatou situací při parkování počítá. I proto minulý týden vyjela zhruba o 20 minut dřív. „Nakonec nám rezerva nestačila a k lékaři jsem přišla pozdě. Naštěstí měl pochopení. Vypadal, že to chápe.“ 

Stejně jako řada dalších řidičů nakonec našla parkování podél plotu za areálem nemocnice, kde stála ve výjezdu. „Nečekala jsem, že když jsou zakázané návštěvy, bude to tak vypjaté,“ dodala. V tomhle případě to skončilo bez pokuty. Ale za nesprávné parkování hrozí dokonce i odtažení vozidla.  

A není jediná. Například Markéta Volfová vzpomínala, jak nemohla najít parkovací místo při komplikacích během těhotenství. „Potřebovala jsem na pohotovost, ale místo toho 20 minut hledala místo na zaparkování,“ řekla.  

Parkování zkomplikovalo uzavření nábřeží  

Před časem se radnice rozhodla, že vyžene řidiče z břehu Labe za areálem nemocnice. Prostranství tak oplotila. Tím zmizelo místo pro zhruba sto aut. „Důležité je říct, že tam nikdy žádná parkovací místa nebyla. Řidiči tam nikdy parkovat nesměli,“ řekla redakci mluvčí radnice Kateřina Šmídová. Pravidelně zde nechávalo auto až sto řidičů.  

Jelikož na břehu Labe nikdy žádná oficiální parkovací místa nebyla, radnice neuvažuje o jejich kompenzaci. Pacienti si tak musí zvyknout na to, že jim hledání volného místa zabere o dost více času.  

Pokuty, botičky a odtah. U nemocnice nic neobvyklého  

Nedostatek parkovacích míst vede pochopitelně k tomu, že pacienti a návštěvníci nemocnice nechávají svá auta kde se dá. Parkují ve výjezdech, na trávníku i vyhrazených místech pro invalidy. Na to všechno prakticky denně dohlíží městská policie.  

„Strážníci řeší danou problematiku s velkou tolerancí, avšak přestupky se dle zákona řešit musí, pokud nepostačí domluva, strážník udělí pokutu“ řekla mluvčí strážníků Eva Kněžourová. Zároveň ale nepopírá, že v některých případech dochází i na nasazování botiček či odtahu.  

Městská policie Hradec Králové má rozpracovanou studii, ve které navrhuje alespoň částečné navýšení parkovacích stání v různých částech města. Vždy jde pouze o jednotky, ale u nemocnice jde doslova o každé volné místo. „Přímo v areálu a na dvou oplocených parkovištích nemocnice se vybírá parkovací poplatek. Zbytek míst je zdarma, a to není ideální stav,“ upozornila mluvčí.  

Další místa v nedohledu. Parkovací dům zatím nebude  

Většina zastupitelských klubů ve vedení Hradce Králové se shoduje na tom, že bez vzájemné spolupráce s nemocnicí se problém s parkováním nepodaří vyřešit. „Domnívám se, že vnitřní areál nemocnice u pavilónů by měl sloužit především pro přivezení a odvezení nemocných rodinných příslušníků, nikoliv pro celodenní parkování,“ upozornil zastupitel Martin Hanousek (Zelení). 

Největší problém je v tom, že areál není nafukovací a jen těžko se dá rozšiřovat. „Možnosti nemocnice rozšiřovat parkovací stání v areálu jsou velmi omezené. Pozemky v okolí jsou ve vlastnictví města,“ řekl mluvčí hradecké nemocnice Jakub Sochor.  

Ideálním řešením by se jevil parkovací dům, který už minulosti radnice plánovala. Stát měl na volném prostranství mezi křižovatkou Mileta a vjezdem do fakultní nemocnice. „Radnice měla soukromého investora, který chtěl dům postavit. Nakonec ale oznámil, že mu to nedává ekonomický smysl,“ řekl redakci náměstek primátora Jiří Bláha (ODS). 

Město tak na místě parkovacího domu nechalo vybudovat dočasné parkoviště pro 205 aut. Na malé a placené ploše je však po většinu dne stále plno.   

Na nový parkovací dům tak v současné době nemá město investora, který by měl o podobný projekt zájem. Samotný parkovací dům navíc nemůže vyrůst dřív, než se dokončí rekonstrukce křižovatky Mileta. A ta zatím ani nezačala. Podle aktuálních dokumentů Ředitelství silnic a dálnic se s její rekonstrukcí začne nejdřív v příštím roce. Hotovo bude až v roce 2023. 

„Parkovací dům u nemocnice není žádný nový nápad. Navrhl jsem ho už v roce 2010. Ten měl mít přes 800 parkovacích míst. Doufám tak, že se to někdy podaří,“ říká architekt František Křelina

V současné době je uvnitř areálu Fakultní nemocnice Hradec Králové 850 oficiálních parkovacích míst. Kolem samotné nemocnice je pak k dispozici dalších 700 stání. Ta však nestačí a řidiči parkují kde se dá. Než se situace vyřeší, doporučuje nemocnice, radnice ale i městská policie dojíždět do nemocnice městskou dopravou, na kole nebo využít parkoviště u Univerzity Hradec Králové. 

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky nemocnice, Hradec Králové, FNHK, parkování, Labe, nedostatek, místo, doprava, řešení, parkovací dům, Fakultní nemocnice Hradec Králové, obecní policie, František Křelina, Jakub Sochor, Jiří Bláha, Martin Hanousek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Parkování u nemocnice v Hradci Králové nestačí. Místo hledáme i půl hodiny, stěžují si pacienti  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.