Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na stříhání v Hradci Králové si lidé počkají zhruba tři týdny. U žen to může být i déle  

Jen co vláda dovolila otevřít kadeřnictví a kosmetické salóny, stává se z kadeřnic nedostatkové zboží. Hradecká Drbna obvolala desítku kadeřnictví v Hradci Králové. Ani v jednom nebylo možné na stříhání přijít okamžitě, do některých se nedovolala vůbec. Průměrná čekací doba na volný termín se pohybuje kolem tří týdnů. Podle kadeřnic objednávání komplikuje i povinné testování.  

Úplně v prvním případě volala redakce do hradeckého kadeřnictví Ilony Bucharové. Shodou okolností, jsme zde měli největší štěstí. Volný termín by pro nás byl ještě v pátek. „Příští týden bychom možná také něco našli, ale určitě byste si nemohli vybrat konkrétní čas,“ řekla Bucharová.  

Jedním z dalších oslovených salónů patří Petře Benešové. Ta nám potvrdila, že čas na volný termín se odvíjí od toho, zda chceme ke konkrétní kadeřnici a jaká máme přání. Nechtěli jsme být nároční, a tak jsme výběr nechali na ní. „U ženy na barvení a stříhání se bavíme i o třech týdnech. U muže, který by chtěl základní stříhání je aktuální čekací doba něco kolem týdne a půl,“ potvrdila kadeřnice.  

Mezi desítkou oslovených kadeřnictví byl i Kadeřnický Salon Jiřina. Jeho majitelka Jiřina Faltusová nám potvrdila, že nové zákazníky v tuto chvíli není schopná objednat. „Jelikož nejste naším stálým zákazníkem, dostalo by se na vás někdy na začátku června,“ řekla.  

Faltusová zavřela své kadeřnictví 25. prosince. V současnosti tak bere své stále zákazníky podle toho, v jakém pořadí byli objednáni před uzavřením kadeřnictví. Sama však potvrzuje, že je někdy problém s povinným testováním zákazníků. „Někoho bych mohla vzít třeba dřív, ale nemá provedený test, tak opět musí čekat,“ řekla hradecká kadeřnice. 

Proti testování je i hradecká kadeřnice Petra Kurelová. Upozornila také na to, že nebude moct obsloužit více zákazníků a tím se ji prodlouží rezervace na volné termíny. „Uvažuji tím pádem i o zdražování,“ dodala. 

Provozovny kadeřnictví, manikúry, pedikúry, kosmetické nebo masážní salóny mohou být v České republice otevřené od pondělí 3. května. Jejich provozovatelé i hosté musí dodržet přísná hygienická opatření a další vládní pravidla.  

Bez testu a respirátoru se ke kadeřnici nedostanete  

Jedno z vládních pravidel nařizuje obsluze salónu obsluhovat jen jednoho zákazníka v jeden čas. Pro kadeřnice to znamená zbytečné komplikace. Teoreticky se tak nemohou věnovat jinému klientovi, zatímco druhému například působí barva. Mezi návštěvníky musí být navíc dodržen minimálně dvoumetrový rozestup.  

Daleko diskutovanějším nařízením je povinnost předkládat negativní testy. Hosté mají hned několik možností. Potvrzení o PCR negativním testu lze uznat ještě sedm dní po odběru. U antigenního testu provedeného na odběrném místě je tato lhůta nastavena na 72 hodin. 

Vláda původně uvedla, že neuzná samotestovací sady, které mají lidé k dispozici například v zaměstnání. Po vlně kritiky však ustoupila a řekla, že v krajním případě lze použít i potvrzení o negativním antigenním testu od zaměstnance. „Takový test bude platit jen na tom konkrétním místě. Nebude tak možné nechat se otestovat v kadeřnictví a poté výsledek uplatnit například i na kosmetice,“ řekl ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). 

V samotném testování vidí problém i Asociace kadeřníků České republiky. Té se nelíbí, že mají kadeřnice uschovávat zdravotní údaje o třetí osobě a ty poskytovat případné kontrole. „Copak už neexistuje ochrana dat? Kadeřníci nejsou přeci oprávněni chtít jakékoli zdravotní údaje o svých klientech,“ řekl Václav Pražák, předseda asociace. 

Od 3. května jsou kromě kadeřnictví a dalších salónů v Královéhradeckém kraji otevřená i muzea, galerie a památky. Na druhý stupeň základních škol se v rotační výuce vrátily děti. Možné je také obnovit pořádání amatérských sportovních událostí.  

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky kadeřnictví, termín, objednání, anketa, Hradec Králové, test, COVID-19, vláda, pravidla, Česko, Petr Arenberger, Václav Pražák, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na stříhání v Hradci Králové si lidé počkají zhruba tři týdny. U žen to může být i déle    |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.