Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jičín si jede na vlastní vlně. Objednalo testy do škol za skoro půl milionu korun

Město Jičín se bojí nedostatku antigenních testů, které budou potřebovat studenti v základních školách. Radnice se proto rozhodla nespoléhat na stát a objednala si vlastní zásobu. Jde o samotestovací sady za víc než 400 tisíc korun.

Nově objednané testy radnice hodlá použít ve chvíli, kdy se Správě státních hmotných rezerv nepodaří včas nakoupit další zásobu testů pro školáky. Současná zásoba, kterou mají jičínské školy k dispozici, vydrží do konce tohoto týdne.  

„Pro radnici je zajištění škol ve městě naprostou prioritou. V případě potřeby máme testy u dodavatele zamluvené,“ řekl novinářům starosta Jan Malý (ANO). Podle jeho slov je dodavatel schopný testy dodat prakticky okamžitě. Město pohádek tak prakticky není závislé na dodávkách od kraje ani státu.  

Vedení města spočítalo, že do konce měsíce bude ve čtyřech základních školách potřeba zhruba 9.600 testů. Radnice za ně zaplatila celkem 432 tisíc korun. Test tak město vyšel na pětačtyřicet korun. Místostarosta města Petr Hamáček (KDU-ČSL) na tiskové konferenci uvedl, že radnice počítá s případným proplacením ze strany státu. „Do konce května budeme s napětím sledovat tendr Správy státních hmotných rezerv. Jsme připraveni testy nakoupit, aby se testování dodrželo," dodal.  

Pokud by se státní správě podařilo nákup nových testů uskutečnit, město si testy nechá. Od dodavatele by odebralo alespoň část zamluvených testovacích sad. Antigenní testy by mohli použít například pracovnicí na městském úřadu.  

Správa státních hmotných rezerv vyhlásila další tendr na dodavatele 28. dubna s termínem doručení nabídek do 9. května. Předchozí výběrové řízení bylo zrušeno, protože ani jeden ze čtyř zájemců nesplnil zadávací podmínky. Ministerstvo školství doufá, že nynější zásoby testů školám v zemi vydrží až do výběru nového dodavatele antigenních testů. Testy z nového tendru měly dorazit 17. května. 

Ohodnoť článek

Foto Praha 6

Štítky test, škola, Jičín, zásoba, Správa státních hmotných rezerv, dodávka, stát, ČR, rychlý antigenní test, radnice, Jan Malý, ANO 2011, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jičín si jede na vlastní vlně. Objednalo testy do škol za skoro půl milionu korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.