Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

PŘEHLED: Platné novinky v Královéhradeckém kraji. Otevírají se školy, kadeřnictví i muzea

Od pondělí 3. května začínají v Královéhradeckém kraji platit nová pravidla v rámci vládních opatření. Jelikož je náš region jeden z nejméně zasažených v České republice, platí zde odlišná pravidla než ve zbytku republiky. Hradecká Drbna zpracovala jejich přehled.

Mateřské, základní a střední školy  

Na II. stupeň základních škol v Královéhradeckém kraji se vrací studenti. Školní lavice se zaplní i na nižších stupních šestiletých a osmiletých gymnázií a na prvních čtyřech ročnících osmiletých konzervatoří.  

Studenti se vrací v takzvané rotační výuce, kdy budou rozděleni do dvou skupin. První se bude učit ve škole, druhá distančně. Po týdnu se budou střídat. Podmínkou bude pravidelné testování a používání ochrany úst a nosu. Povolené bude sportování. 

V mateřských školách a na I. stupni základních škol se v tuto chvíli nic nemění. V celé České republice by se mohly děti na druhý stupeň vrátit 10. května. Se středoškoláky se počítá o týden později.  

Kadeřnictví, salóny a další služby  

Od dnešního rána je povolené v Královéhradeckém kraji otevřít některé služby věnující se péči o tělo a zvířata. Jde například o kadeřnictví, pedikúry nebo kosmetické salóny. V tomto ohledu platí přísná hygienická pravidla.  

Jeden člen personálu se bude věnovat jen jednomu klientovi. Mezi klienty musí být zachován minimální rozestup minimálně dva metry. Návštěvníci se zároveň musí prokázat negativním testem na COVID-19, dokladem o kompletním očkování nebo prodělané nemoci COVID-19 v posledních 90 dnech.  

O kadeřníky v Hradci Králové je zájem. S testováním nesouhlasí salóny ani zákazníci

Po čtyřech měsících se v pondělí opět otevřou vlasové salóny a kadeřnictví. Provozovatelé své podniky budou moct otevřít za přísných podmínek, které dnes specifikuje vláda. Jedna z nich mluví o povinném dokládání antigenních testů při příchodu do...

 

Lázeňskou péči bude možné poskytnout, pokud bude alespoň částečně hrazena z veřejného zdravotního pojištění. Poskytnuta může být i pacientovi, který v posledních 90 dnech prodělal laboratorně potvrzené onemocnění COVID-19 a uplynula u něj doba nařízené izolace. 

Galerie, muzea a další kultura  

V Královéhradeckém kraji se mohou otevřít muzea, galerie, hrady, zámky a další historické nebo jiné kulturní objekty. Pro návštěvníky platí další přísná nařízení. Samozřejmostí je používání ochrany dýchacích cest. Zapotřebí je minimálně respirátor třídy FFP2. 

Ne všechny muzea v regionu se otevřou dle klasické provozní doby. Například Východočeské muzeum v Hradci Králové prozatím počítá pouze s víkendovým provozem. Muzeum Náchodska otevře své pobočky až 7. května. 

Sportování a pořádání amatérských zápasů  

Možné bude obnovit venkovní sportovní přípravu amatérských sportovců mladších 18 let, kterou organizují sportovní svazy. Podmínkou bude prokázání negativním testem na COVID-19, popřípadě dokument potvrzující plné naočkování.  

Na jednoho sportujícího musí připadnout alespoň 15 metrů čtverečních sportoviště. Celkem nesmí být na hřišti víc než 20 osob. Účastníci nesmí používat společné šatny ani žádné další vnitřní prostory.  

V celé České republice (i v Královéhradeckém kraji) je stále zakázáno navštěvovat kina, divadla i sportovní utkání. Uzavřené jsou bazény, zábavní centra i většina obchodů. Ty se podle vlády otevřou 10. května. Předzahrádky restaurací mají na řadu přijít o týden později. Stále také platí povinnost nosit minimálně respirátor FFP2 v zastavěných oblastech.   

Ohodnoť článek

Štítky přehled, COVID-19, koronavirus, rozvolnění, Královéhradecký, kraj, školy, sport, kadeřnictví, muzea, zámky, Královéhradecký kraj, muzeum, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PŘEHLED: Platné novinky v Královéhradeckém kraji. Otevírají se školy, kadeřnictví i muzea  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.